روز جهانی زنبور نمادی برای ارتقای محصولات کشاورزی است/ هدفگذاری برای توسعه زنجیره تولید و کشاورزی قراردادی زنبورداری
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی، روز جهانی زنبور مصادف با 20 می (30 اردیبهشت) را نمادی برای توجه به ارتقای کمی، کیفی و سلامت محصولات کشاورزی، استفاده کمتر از سموم شیمیایی، آلایندگی کمتر محیط زیست و جلوگیری از مرگ و میر زنبوران دانست.

محمدابراهیم حسننژاد در گفتوگو با خبرنگار ما به مناسبت روز جهانی زنبور افزود: هر جامعهای که در مسیر تولید محصولات زنبورعسل گام برمیدارد به این معنا است که شاخصهای سلامتی در آنجا بهبود یافته و بنابراین زنبور عسل نمادی برای زیست مطلوب بشر است.
وی درباره آخرین وضعیت زنبورداری و تولید عسل و فرآوردههای آن در کشور اظهار داشت: براساس آخرین نتایج سرشماری 128 هزار تن عسل، 11 تن ژل رویال، 863 تن گرده گل، 211 تن برهموم و 2622 تن موم و نزدیک به 10 کیلوگرم زهر زنبور توسط 92 هزار زنبوردار در کشور تولید میشود.
حسننژاد گفت: ایران از نظر تولید عسل دارای رتبه چهارم است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که برای توسعه زنبورداری، زنجیرههای تولید و تولید کشاورزی قراردادی در صنعت زنبورعسل هدفگذاری شده است، ابراز امیدواری کرد: با توجه به سیاستها و برنامههای بخش کشاورزی، برای ساماندهی تولید سالم، یکپارچگی تولید، فرآوری و رونق تولید محصولات متنوع، حداقل چند زنجیره تولید و کشاورزی قراردادی ایجاد شود.
وی ادامه داد: آموزشهای حرفهای و هدفمند بهویژه با کمک اتحادیهها و تشکلهای بخش خصوصی در صنعت زنبورداری افزایش یافته و در این مسیر باید با توان بیشتری فعالیت کنیم.
حسننژاد اذعان داشت: این آموزشها منجر به خروج از تولید تکمحصولی و تولید محصولاتی باارزش افزوده بالا، رقابتپذیر و صادراتمحور همچون ژل رویال، زهر زنبورعسل، برهموم و نان زنبور شده است.
وی درباره اقدامات سال گذشته در حوزه زنبورداری گفت: سال 1403 از طریق بازارگاه بالغ بر 17 هزار تن نهاده شکر مورد نیاز زنبورداران تامین شد.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی، صدور شناسنامه الکترونیکی زنبورداران بالغ بر 10 هزار و 800 فقره در درگاه ملی مجوزهای کشور و در بستر سامانه سماک، اعطای تسهیلات به زنبورداران از طریق سامانه یکپارچه تسهیلات اعتباری (سامانه سیتا) و پرداخت 41 فقره تسهیلات قرضالحسنه به ارزش 88.5 میلیارد ریال و توزیع 440 تن نهاده خوراک شامل خمیر شیرین و شربت به ارزش 200.3 میلیارد ریال از طریق صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری کشور، تدوین و ابلاغ دستورالعمل اجرایی ضوابط فنی و بهداشتی تأسیس و بهرهبرداری مراکز تکثیر و پرورش زنبور گردهافشان مخملی به سازمان نظاممهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور و سازمان نظام دامپزشکی و سایر واحدهای ذیربط و پیگیری توسعه صادرات محصولات زنبورعسل را از جمله اقدامات در حوزه توسعه زنبورداری کشور برشمرد.
وی ادامه داد: افزایش سرمایه صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری کشور در راستای فعالیتهای توسعهای و تامین ملزومات تشکلهای زنبورداری، تدوین شیوهنامه اجرایی ستاد گردهافشانی و ارسال برای کمیسیون طرحها و لوایح، مشارکت شرکتهای دانشبنیان در تولید محصولات دارویی و بهداشتی برپایه محصولات زنبورعسل (ژله رویال، برهموم، زهر، نان زنبور و...)، اجرای طرح سرشماری سراسری زنبورستانهای کشور در سال 1403، پوشش بیمه تکمیلی تلفات کلنی زنبورعسل در اثر عامل خطر سمپاشی باغات و مزارع کشاورزی از دیگر فعالیتها و اقدامات زیرساختی توسط دفتر توسعه زنبورداری کشور در سال 1403 بوده است.
حسننژاد با اشاره به این که صنعت زنبورداری مشکلاتی نیز دارد، گفت: تمهیدات شایستهای برای عبور از مشکلات باید با همیاری و کمک سایر سازمانها و واحدهای ذیربط اندیشه کنیم.
وی تلفات کلنیهای زنبورعسل در اثر سمپاشی باغات و مزارع بدون اطلاع زنبوردار و نیز بیماریهایی مانند لارو میری را از جمله این مشکلات عنوان و اظهار کرد: ضروری است محققان تلاش بیشتری برای یافتن راههای پیشگیری و درمان بیماری در راستای کاهش خسارات وارده به زنبورداران بیابند و کلنیهای زنبورعسل بیشتری زیر پوشش بیمه قرار گیرد تا ریسک فعالیت در این عرصه افزایش یابد.
معاون امور تولیدات دامی در همین حال بر ارتقای سطح استاندارد تجهیزات و لوازم زنبورداری و بروزرسانی آن تاکید و ابراز امیدواری کرد که صنعت زنبورداری نیز از اعتبارات بخش مکانیزاسیون برای نوسازی و تجهیز بتواند بهره ببرد و داروهای مطمئن و با قیمت مناسب و به مقدار لازم برای مبارزه با آفات و بیماریها در دسترس زنبورداران قرار گیرد.
نظر دهید