کاهش مصرف آفتکشهای شیمیایی در مزارع برنج با مدیریت تلفیقی محصول/ سهم عوامل بیولوژیک در مدیریت عوامل خسارتزای زنده باید افزایش یابد
رییس موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور از اجرای پروژههای تحقیقی توسعهای مدیریت تلفیقی محصول در مورد برنج، نخود، سیر و انار خبر داد و گفت: این پروژهها که در زمین بهرهبردار انجام میشود به سایر محصولات تسری خواهد یافت.

شهرام نعیمی در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهادکشاورزی به مناسبت روز جهانی سلامت گیاه افزود: اجرای پروژههای تحقیقی توسعهای مدیریت تلفیقی محصول از اولویتها و اقدامات برنامه کلان راهبردی پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی محسوب میشوند.
وی اظهار داشت: در قالب یک برنامه توسعهای، دستورالعمل تولید محصول برنج به روش مدیریت تلفیقی محصول در سال گذشته، در سطح 5 هزار هکتار در سه استان شمالی کشور با مشارکت بیش از 3 هزار کشاورز و نظارت و آموزش سازمان تات اجرا و منجر به افزایش عملکرد تولید و کاهش مصرف آفتکشهای شیمیایی شد.
نعیمی ادامه داد: اجرای این دستورالعمل در راستای تامین سلامت محصول و گیاه، کشاورزان، مصرف کنندگان و حفظ محیط زیست و تنوع زیستی صورت گرفته است.
وی گفت: این دستورالعمل که شامل روشهای مختلف غیرشیمیایی، بیولوژیک، روشهای مکانیکی همراه با تغذیه بهینه، روشهای به زراعی، آبیاری مناسب و تغییر تاریخ کشت است، برای نخستین بار در سال 1401 در قالب دو پایلوت 10 هکتاری و در سال 1402 در سطح 140 هکتار در هفت شهرستان استان مازندران با مشارکت کشاورزان پیشرو و همکاری سازمان حفظ نباتات و سازمان جهادکشاورزی استان مازندران اجرا شد.
رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گفت: هدف ما در اجرای دستورالعمل تولید برنج با روش مدیریت تلفیقی محصول، مدیریت آفات کلیدی در برنج بود.
وی با اشاره به اجرای طرح جهش تولید در شالیزارهای کشور اذعان داشت: ما پیشنهاد دادهایم که دستورالعمل تولید محصول برنج به روش مدیریت تلفیقی محصول در این طرح گنجانده شود.
نعیمی در مورد برنامه تولید انار به روش مدیریت تلفیقی محصول نیز تصریح کرد: یکی از اقداماتی که اخیراً در موسسه به صورت پایلوت برای مدیریت غیرشیمیایی آفات مهمی همچون کرم گلوگاه انجام دادهایم، استفاده از پوشش میوه انار در باغات استانهای انارخیز کشور است و با توجه به نتایج موفق این طرحها و پروژههای قبلی انجام شده، پروژه تحقیقی توسعهای تولید انار منطبق بر دستورالعمل تدوین شده به روش مدیریت تلفیقی محصول به اجرا درخواهد آمد.
وی مطالعه و معرفی عوامل کنترل بیولوژیک جدید و تکثیر و پرورش انبوه این عوامل برای افزایش سهم مدیریت تلفیقی و کاربرد عوامل بیولوژیک در مبارزه با آفات، بیماریهای گیاهی و علفهای هرز، تهیه و ساخت فرمولاسیون زیست سازگار و کمخطر از آفتکشهای شیمیایی و غیرشیمیایی، کاهش دُز مصرف و تعداد کاربردهای آفتکشهای شیمیایی در راستای بهینهسازی مصرف آفتکشها، مطالعه بر روی مقاومت آفات، بیماریهای گیاهی و علفهای هرز نسبت به آفتکشها، تهیه نقشه پراکنش مقاومت در راستای مدیریت مقاومت و آموزش، ترویج و انتقال یافتههای تحقیقاتی به کشاورزان را از دیگر اولویتها و اقدامات در چارچوب برنامه راهبردی پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور عنوان کرد.
این مسئول تصریح کرد: این برنامه راهبردی چهارساله موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور از سال 1402 به اجرا درآمده است.
رئیس موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با بیان این که مدیریت درست عوامل خسارتزا و سلامت گیاه در تامین امنیت غذایی نقش مهمی دارد، گفت: عوامل خسارتزا براساس برآورد سازمان فائو موجب از بین رفتن حدود 40 درصد کل محصولات کشاورزی میشود.
وی اظهار داشت: موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با نزدیک به ۲۵۰ عضو هیئت علمی و محقق، دارا بودن ۱۱ بخش ستادی و 28 بخش گیاه پزشکی در سراسر کشور از طریق فعالیتهای تحقیقاتی، ارکان مختلف امنیت غذایی مانند فراهمی، سلامت محصول و پایداری تولید را پوشش میدهد.
نعیمی در مورد کاربرد هوش مصنوعی در فعالیتهای این موسسه نیز گفت: سال گذشته کمیته هوش مصنوعی با هدف شناسایی دقیق و سریع و مدیریت هوشمندانه و بهنگام عوامل خسارتزا راهاندازی شده است.
نظر دهید