کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی قم با تغییر الگوی کشت امکان پذیر است
عباس پور میدانی درگفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: اجرای سیاستهای حمایتی دولت از کشاورزان و خرید تضمینی محصولات راهبردی، گام موثری در تغییر الگوی کشت و کاهش مصرف آب در زمین های کشاورزی است.
وی بیان کرد: سرمایهگذاری برای ترویج آبیاریهای نوین و آموزش کشاورزان در این زمینه، منجر به کارایی بیشتر زمینهای کشاورزی و استفاده بهینه از منابع آبی میشود.
وی ادامه داد: افزایش جمعیت در سالهای اخیر نیاز به استفاده از منابع آبی در بخش کشاورزی را برای تولید محصول بیشتر، افزایش داده است؛ در چنین وضعیتی مدیریت سطح زیر کشت و استفاده از گیاهان کم آب بر برای حفظ آب موجود ضروری است.
پورمیدانی با اشاره به تحقیقاتی که در زمینه مدیریت منابع آبی دراستان انجام شده است، گفت: افزایش قیمت آب مصرفی در بخش کشاورزی باعث میشود کشاورزان هر چه سریع تربه سمت استفاده از سیستمهای نوین آبیاری که کاهش مصرف را در پی دارد، هدایت شوند.
وی بیان کرد: تدوین بسته های حمایتی و پرداخت یارانه به کشاورزان از جمله اقدامهای مهمی است که در سالهای اخیر برای مکانیزاسیون زمین های کشاورزی دنبال میشود.
وی ادامه داد: در شرایطی که گرمای هوا، میزان آب مصرفی بخش کشاورزی را افزایش داده است، کنار گذاشتن گیاهان پرآب بر از چرخه تولید محصولات کشاورزی و جایگزین کردن آنان با محصولات راهبردی و کم آب بر ضروری است.
پورمیدانی گفت: سبزی و صیفیجات از جمله محصولاتی هستند که باید سطح زیر کشت آن در استان قم محدود گردد و به جای آن کشت گیاهانی همچون زعفران، پسته و گیاهان دارویی مانند گل محمدی که برای تولید به آب بسیار کمی احتیاج دارند و دارای ارزش اقتصادی هستند، جایگزین شوند.
وی بیان کرد: اصلاح الگوی کشت و استفاده از گیاهان کم آب بر و متناسب با شرایط اقلیمی قم باید با حمایت رسانه های جمعی استان به یک باور عمومی تبدیل و کشاورزان توجیه شوند که هر محصولی را نمیتوان با هر مقدار مصرف آب تولید و به بازار عرضه کرد. کشت گیاهان دارویی و کم آب بر به دلیل برخورداری از مزایای اقتصادی و هم به خاطر کم آب بَر بودن از 2 سال گذشته در دستور کار جهاد کشاورزی قم قرار گرفته و حدود 40 از زمینهای کشاورزی استان برای کشت این گیاهان اختصاص یافته است. گسترش سطح زیر کشت گیاه گل محمدی از اولویتهای سازمان جهاد کشاورزی قم برای رشد اقتصادی بیشتر استان در بخش کشاورزی و اشتغالزایی مردم مناطق روستایی میباشد که سطح زیر کشت لین محصول در سال 95 بالغ بر 110 هکتار بوده که پیشبینی میشود در سال 96 به 200 هکتار برسد حدود 10 قلم گیاه دارویی در استان قم شامل نعنا فلفلی، نعنا معمولی، شوید، به لیمو، بابونه، زیره سبز، بید مشک، گل محمدی و زعفران کشت میشود. در بخش کشاورزی کل اراضی قابل کشت استان قم معادل 104 هزار و 730 هکتار است که این رقم 46 صدم درصد کل اراضی قابل کشت کشور میباشد؛ مجموع سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی در سال 1395 بالغ بر 64 هزار هکتار بوده که پیشبینی میشود این رقم در سال 1396 به حدود 66 هکتار برسد که 24 هزار کتار باغی و 42 هزار هکتار زراعی شامل 17 هزار و 531 هکتار کشت جو، هفت هزار و 246 هکتار کشت گندم آبی، 2 هزار و 393 هکتار کشت کلزا و مابقی سطح زیر کشت به محصولات یونجه، ذرت، پنبه و صنفیجات اختصاص یافته است.