با تولید 15 تن پسته خشک در هکتار «قم» رکورد تولید پسته در کشور را شکست
با تولید 15 تن پسته خشک در هکتار
«قم» رکورد تولید پسته در کشور را شکست
این رکورد در مزرعه «حسینی» واقع در منطقه عسگرآباد ثبت شده است
منطقه عسگرآباد واقع در حاشیه اتوبان قم – تهران، جایی است که از دل کویر بیآبوعلف، «طلای سبز» برداشت میشود.
وارد مزرعه «حسینی» که شدیم، مردی با چهره خندان به استقبالمان آمد. صورت آفتابسوختهاش نشانگر این بود که خوندلها خورده تا در این بیابان لمیزرع توانسته این باغ بزرگ پسته را به بار بنشاند. او چند سالی است که بهعنوان باغدار نمونه معرفی میشود و هرسال رکورد جدیدی در میزان برداشت پسته در هر هکتار را ثبت میکند.
امسال «محمدحسینی محمدآبادی» در مزرعه خود با برداشت 15 تن پسته خشک در هکتار، رکورد تولید پسته در کشور را شکسته است.
او میگوید که 32 سال است به کار کشاورزی مشغول است و علاقه خاصی به کویر دارد و به همین دلیل روزانه 150 کیلومتر راه را از شهریار تا مزرعه طی میکند و وقتی میبیند درختان سرحالی را در دل کویر عملآورده، به وجد میآید. او به همراه 4 پسرش در این مزرعه مشغول به فعالیت است. برای بررسی چگونگی دستیابی به این موفقیت، گفتوگویی را با «حاج محمد حسینی» انجام دادهایم که در ادامه میخوانید:
70 درصد خاک قم برای کاشت پسته مناسب است
محمد حسینی محمدآبادی با تأکید بر اینکه 70 درصد خاک قم برای کاشت پسته مناسب است، گفت: پدر من هم کشاورز بوده و در همین منطقه زمین داشته و به کشاورزی مشغول بوده است، لذا بنده بر اساس تجربهای که از پدر کسب کرده و خودم طی بیش از 30 سال کشاورزی به دست آوردهام، این است که استان قم به لطف خداوند متعال هم ازنظر آبوهوا و هم به لحاظ بافت خاک برای کاشت پسته بسیار مساعد است. این کشاورز نمونه در توضیح اقدامات صورت گرفته در مزرعه برای دستیابی به این میزان برداشت، اظهار داشت: کارشناسان معتقدند که هر 299 سال یکبار، یک سانتیمتر خاک برای کشاورزی آماده میشود، با اقداماتی که بهمنظور بسترسازی خاک در این مزرعه انجامشده، کار 80 هزار سال را در یک سال انجام دادهایم. وی با اشاره به اینکه امروز به لطف خدا و تلاشهای شبانهروزی امکانات موردنیاز و تکنولوژی روز را خریداری و در این مزرعه به کار بستهایم، افزود: خاک این مزرعه به عمق 3 متر زیر رو و میکس شده و بستر لازم برای کاشت نهال پسته آماده گردیده است.حسینی تصریح کرد: در یک مزرعه ممکن است یکبخشی خاک رس باشد و یکبخشی ماسهبادی که هیچکدام از اینها بهتنهایی به درد کاشت پسته نمیخورند، لذا باید این خاکها جابجا و میکس شوند، در همین رابطه بیش از 70 هزار کامیون خاک در این زمین جابجا شده است.
کارآفرینی یکی از مزیتهای کشت پسته است
مالک مزرعه «حسینی» در ادامه سخنان خود به مزیتهای کاشت پسته اشاره کرد و گفت: کارآفرینی و ایجاد اشتغال یکی از مزیتهای بسیار مهم توسعه باغات پسته است.
وی افزود: در 180 هکتار باغ پسته بنده حدود 100 نفر نیرو در فصل برداشت مشغول به کار هستند که بعد از پایان فصل برداشت، بیش از 30 نفر نیرو بهصورت مداوم و در طول سال در این مزرعه اشتغال دارند، درصورتیکه در کشت گندم، جو، یونجه و سیفی جات، حداکثر 4 یا 5 ماه چند نفر کارگر نیاز است و بعدازآن نیز رها میشوند.
کاهش چشمگیر مصرف آب در باغات پسته
حسینی در ادامه به کاهش چشمگیر مصرف آب در باغات پسته نسبت به سایر محصولات کشاورزی اشاره کرد و افزود: محصول پسته 5 تا 6 نوبت آبیاری نیاز دارد که این میزان در غلات به بیش از 14 نوبت میرسد، یعنی با یک چاهی که 30 لیتر آب در ثانیه دارد، میتوانیم 30 هکتار گندم را آبیاری کنیم، درصورتیکه با همین میزان آب امکان احداث و آبیاری 100 هکتار باغ پسته وجود دارد. وی خاطرنشان کرد: قبل از اینکه این زمین تبدیل به باغ پسته شود با همین میزان آب 30 هکتار زمین غله کاری، یا 14 هکتار زمین یونجه کاری و یا 10 هکتار زمین صیفیکاری میشد، اما امروز بیش از 100 هکتار باغ پسته را با همین میزان آب به بهرهبرداری رساندهایم.
محصول کاملاً ارگانیک تولید میکنیم
این باغدار نمونه با تأکید بر اینکه این محصول پسته کاملاً ارگانیک است، گفت: این باغ اصلاً سم نخورده است، آب شیرین از تهران و قم آوردهام و 5 نوبت تمام باغ را آبپاشی و 5 نوبت نیز محلولپاشی کردهام، تمام این اقدامات صورت گرفته تا امروز شاهد برداشت چنین محصولی باشیم.حسینی تصریح کرد: در این مزرعه بهصورت متوسط 4 تن پسته خشک از رقم اکبری و حدود 3 تن پسته خشک از سایر ارقام برداشت میشود.
وی گفت: متأسفانه امسال گرمای شدید خسارتهای زیادی را به باغداران پسته وارد کرد تا جایی که حداقل 30 درصد مغز پسته به دلیل گرمای زودرس در نطفه سوخت و پوک شد.
کاشت پسته توجیه اقتصادی دارد
وی به قیمت خرید پسته اشاره کرد و بیان داشت: پسته اکبری با انس 20 تا 22 دانه به قیمت 48 هزار تومان، رقم احمد آقایی به قیمت 38 هزار تومان و رقم فندقی به قیمت 28 هزار تومان بهصورت وعده 4 ماه و ده روز از ما خریداری میشود و رقم «حسینی» نیز که بسیار نایاب و کم است، بستگی بهدلخواه مشتری خرید میشود.
حسینی اضافه کرد: اگر بهصورت میانگین بگوییم که از هر هکتار 5 تن پسته برداشت میشود و قیمت هر کیلو پسته را هم بهصورت میانگین 30 هزار تومان حساب کنیم، هر هکتار باغ پسته 150 میلیون درآمدزایی دارد که 50 درصد این میزان هزینه جاری خودش است.
وی افزود: بهعنوانمثال بنده در این مزرعه سالانه 160 تن کود دامی برای هر هکتار مصرف میکنم که اگر هر کیلو کود را 200 تومان حساب کنیم، میشود حدود 32 میلیون تومان، هزینههای آب، کارگر و ... نیز به این رقم اضافه میشود، یعنی بهصورت متوسط 50 درصد درآمد پسته صرف هزینههای آن میشود.
4 پسر من در مزرعه مشغول به کار هستند
حسینی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه 4 فرزند پسر من هم در این مزرعه مشغول به کار هستند، گفت: در کشور ما همه از مشکل بیکاری گلهمند هستند، درس میخوانند و مهندس، وکیل و ... میشود، آنوقت به خاطر اینکه به سراغ شغل پدرشان که مثلاً کشاورزی است نروند، میروند راننده آژانس میشوند، این چه فرهنگی است؟
وی افزود: فرزندان من همگی در این مزرعه مشغول به کار هستند و تقریباً تمامکارهای فنی و اجرایی مزرعه در دستشان است، همین مسئله یکی از عناصر موفقیت من بوده است.
استان قم جای کشت برخی از محصولات نیست
حاج محمد حسینی بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه استان قم جای کشت برخی از محصولات نیست، گفت: معتقدم که این آبی که امروز در استان قم وجود دارد تنها متعلق به نسل ما نیست و باید منابع زیرزمینی آب را برای نسلهای آینده خود نیز حفظ کنیم، بر همین اساس بارها گفتهام که استان قم جای کشت برخی از محصولات نیست.
وی بیان داشت: متأسفانه در حال حاضر کشتهایی ازجمله صیفی، آفتابگردان، پنبه، گندم و جو در استان قم انجام میشود که این محصولات مخصوص مناطقی است که امکان کشت دیم وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه وقتی میشود با صادرات یک کشتی پسته، 30 کشتی گندم وارد کنیم چه اصراری به کشت گندم و جو آنهم در مناطقی مثل استان قم داریم، گفت: وقتی گندم تقریباً 3 برابر پسته آب مصرف میکند و ما میتوانیم با صادرات یک کشتی پسته، 30 کشتی گندم وارد کنیم، یعنی با کشت پسته به همین میزان در مصرف آب نیز صرفهجویی نموده و بهنوعی آب مجازی وارد کشور کردهایم.
به دنبال تکمیل زنجیره تولید هستیم
حسینی با تأکید بر اینکه به دنبال تکمیل زنجیره تولید هستیم، گفت: اگر بخواهیم کشاورزی توجیه اقتصادی داشته باشد باید سعی کنیم که زنجیره تولید را تکمیل کنیم، بر همین اساس بنده نیز در این مزرعه به دنبال تکمیل زنجیره تولید و فرآوری پسته هستم. وی اضافه کرد: با تکمیل زنجیره تولید ضمن ایجاد اشتغال و کارآفرینی، دست دلالان و واسطهها نیز از این میان قطع و سود حاصل از فروش پسته فرآوری شده به جیب کشاورز و کارگرانی که در مزرعه مشغول به فعالیت هستند، میرود.
این باغدار نمونه اضافه کرد: بهطور مثال یک نفر واسطه پسته را از من باغدار کیلویی 30 هزار تومان میخرد، در یک جای دیگری با چند نفر کارگر ساده پستهها را فرآوری و دستهبندی میکند و همین پسته را در بازار کیلویی 50 هزار تومان به فروش میرساند، یعنی برای هر کیلو پسته حداکثر هزار تومان هزینه کرده ولی 20 هزار تومان سود میبرد، خوب این سود باید به تولیدکننده و کشاورز برسد، ولی متأسفانه به دلیل اینکه در حال حاضر امکان ایجاد چنین فضایی را نداریم، مجبور هستیم که محصول خودمان را باقیمت ارزان به واسطهها بفروشیم.
جهاد کشاورزی قم همکاری خوبی با ما دارد
حسینی اضافه کرد: مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان قم بهویژه جناب آقای مهندس طلایی همکاری بسیار خوبی نهتنها با مجموعه ما بلکه با تمام کشاورزان دارد و آنچه در توان دارند و قانون به آنها اجازه داده است را برای کمک به کشاورزان به کار بستهاند.
وی با تأکید بر اینکه مسئولان باید دردکشیده باشند تا دردشناس شوند، بیان داشت: اگر مسئولانی سرکار بیایند که کشاورز نباشند و درد این کار را نچشیده باشند، نمیتوانند درد بخش کشاورزی را درک کنند که بحمدالله امروز مسئولان جهاد کشاورزی قم افراد دغدغه مندی هستند.
وی افزود: همه مسئولان و کشاورزان باید تنها دغدغهشان این باشد که از آب که گوهر نایابی در استان قم است بهخوبی استفاده کنند و در بخش کشاورزی چارهای جز اصلاح الگوی مصرف و بهویژه توسعه باغات پسته نداریم.