افزایش دمای هوا تغییر الگوی کشت را ضروری میکند/ کاکتوس مناسب کشت در قم
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی جهاد کشاورزی استان قم، عباس پورمیدانی افزود: بالا رفتن دمای هوا در یک منطقه، شاخصههای مهم کشاورزی همچون نوع گونههای گیاهی، تاریخ و میزان کاشت محصول و شرایط آبیاری مزارع را تغییر میدهد. توان مقاومت گیاهان در برابر افزایش دما از جمله اساسیترین ملاکهای تصمیمگیری برای تغییر دادن الگوی کشت در مناطق مختلف است.
وی ادامه داد: کشت گیاهان دارویی و زینتی که آستانه تحمل بالایی در برابر تنشهای محیطی دارد، جایگزین خوبی برای گیاهان زراعی و پر آببر میباشد؛ کشت این گیاهان به دلیل ارزشافزوده بالایی که ایجاد میکند از منظر اقتصادی نیز بسیار مناسب است.
پورمیدانی گفت: کاکتوس از جمله گیاهانی است که توان بالایی برای مقابله با افزایش دمای هوای دارد و میتواند با میزان آبیاری بسیار پایین به حیات خود ادامه دهد. این گیاه مناسب برای کشت در زمینهای کشاورزی استان قم است که میتواند درآمدزایی خوبی برای سرمایهگذاران ایجاد کند.
وی ادامه داد: کشاورزان و سرمایهگذاران علاقهمند به کشت گیاه کاکتوس میتوانند، انواع مختلف این گیاه را در مزارع تخصصی کاشت و برای فروش در معرض نمایش قرار دهند.
رئیس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی قم گفت: کاکتوس دارای انواع و اندازههای مختلف است و همین تنوع باعث شده است، بسیاری از مردم علاقهمند به داشتن این گیاه در منازل خود باشند.
وی افزود: حضور بخش خصوصی برای ایجاد مزارع تخصصی کشت کاکتوس در قم باعث ایجاد اشتغال برای جوانان استان میشود و زمینه را برای ورود گردشگران علاقهمند به محیطزیست در استان قم فراهم میکند.
وی بیان کرد: وجود گیاهان کاکتوس در اندازههای مختلف، صحنههای جذابی را در مقابل دیدگان تماشاگران قرار میدهد و همین مسئله عاملی برای توسعه گردشگری طبیعتمحور در استان قم میشود.
پورمیدانی تأکید کرد: ایده ایجاد مناطق تخصصی کاشت کاکتوس در قم، فضای سبز استان را افزایش میدهد و از هدر رفت منابع آبی برای کاشت محصولات کشاورزی که هیچ توجیه اقتصادی برای کشت در قم را ندارد، جلوگیری میکند.
لازم به ذکر است؛ کشت گیاهان دارویی به دلیل برخورداری از مزایای اقتصادی و هم به خاطر کم آب بَر بودن از 2 سال گذشته در دستور کار جهاد کشاورزی استان قم قرار گرفته و نزدیک به 133 هکتار از زمینهای کشاورزی استان برای کشت این گیاهان اختصاصیافته است. 15 گونه از گیاهان دارویی پس از انجام بررسیهای میدانی با استفاده از سیستمهای پیشرفته برای کشت در زمینهای کشاورزی استان قم انتخاب شدند؛ کاشت گیاهان دارویی با حفظ منابع آبی و خاکی باعث پایداری کشاورزی در منطقه گرمسیر استان قم میشود. هماکنون سطح وسیعی از زمینهای مناطق کوهستانی استان برای کشت گیاهان دارویی همچون گل محمدی مورداستفاده قرار میگیرد.
ترویج و توسعه کشت گیاهان دارویی به همراه احداث صنایع تکمیلی مرتبط با آن در بخشهای روستایی استان قم، بهخصوص در مناطق سردسیر فرصتهای شغلی پایداری را برای جوانان بومی فراهم کرده است. در همین رابطه گسترش سطح زیر کشت گیاه گل محمدی به میزان 200 هکتار از اولویتهای سازمان جهاد کشاورزی قم برای رشد اقتصادی بیشتر استان در بخش کشاورزی و اشتغالزایی مردم مناطق روستایی است. حدود 10 قلم گیاه دارویی در استان قم شامل نعنا فلفلی، نعنا معمولی، شوید، بهلیمو، بابونه، زیره سبز، بیدمشک، گل محمدی و زعفران کشت میشود. کاکتوس گیاهی است از تیره کاکتوسیان (Cactaceae) تیرهای از میخکسانان که اغلب خاردار و گوشتی هستند. کاکتوس در ابتدا تنها در شمال و جنوب و نواحی مرکزی آمریکا رشد میکرد اما امروزه در بسیاری از مناطق گرم و خشک جهان توسط مردم پراکندهشده کاکتوس طی طوفانهای ناگهانی آب ذخیره کرده و آب ذخیرهشده را طی ماههای خشکسالی به مصرف میرساند. کاکتوسیان در ایران گونهٔ بومی ندارند. بیشتر کاکتوسها ریشههای عمیقی داشته و ساقه شبکه مانندی دارند که بهعنوان منبع ذخیره آب عمل میکنند ساقه کاکتوس توسط تیغهایی محافظت میشود. کاکتوسها برگهای خیلی کوچکی داشته و یا اصلاً برگ ندارند. در بخش کشاورزی کل اراضی قابلکشت استان قم معادل 104 هزار و 730 هکتار است که این رقم 46 صدم درصد کل اراضی قابلکشت کشور میباشد؛ مجموع کشت سبز استان قم شامل 20 هزار هکتار باغ و 42 هزار هکتار زراعت شامل 17 هزار و 531 هکتار کشت جو، پنج هزار و 675 هکتار کشت گندم آبی، 2 هزار و 346 هکتار کشت کلزا و مابقی سطح زیر کشت به محصولات یونجه، ذرت، پنبه و صنفی جات اختصاصیافته است. میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان قم در سال برابر 745 هزار تن شامل 425 هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و 208 تن آبزیان و 320 هزار تن محصولات دامی است که هرسال به این میزان افزوده میشود؛ میزان ارزشافزوده بخش کشاورزی در استان قم با رقم 9 هزار و 406 میلیارد معادل 9 درصد ارزشافزوده کل بنگاههای اقتصادی استان است.