آب؛ نخستین چالش بخش کشاورزی قم
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی جهاد کشاورزی استان قم، محمدرضا طلایی در مصاحبه با رادیو اقتصاد ضمن اشاره به اینکه ۴۶ صدم درصد از اراضی کشاورزی تحت کشت کشور در قم قرار دارد، افزود: در حال حاضر ۹۰ درصد منابع آب کشاورزی این استان از چاههای عمیق تامین میشود.
وی اظهار داشت: منابع آبی قم به دلیل قرارگیری در انتهای حوزههای آبریز کشور (در کنار کویر مرکزی ایران)، احداث سد، صدور بی رویه مجوز حفر چاه و برداشتهای غیرمجاز آب از چاهها در بالا دست هم اکنون در شرایط بغرنج بسر میبرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم با اعلام کیفیت آب استان روز به روز وخیمتر میشود، گفت: سفرههای آب زیر زمینی این منطقه به دلیل عدم تغذیه مناسب آب از بالا دست به سمت شوری در حال حرکت است.
وی در ادامه بر لزوم توسعه شیوهها و روشهای نوین آبیاری در سطح اراضی کشاورزی استان تاکید کرد و افزود: استفاده از منابع آبی باید با مدیریت و نگاه کارشناسی صورت گیرد.
طلایی ضمن اشاره به این جمله که سهم مصرف بخش کشاورزی از منابع آبی قابل توجه است، اظهارداشت: کشاورزی از جمله بخشهای مهم اقتصادیست که برای توسعه و پیشرفت به منابع آبی پایدار نیازمند است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اجرای الگوی کشت متناسب با ویژگیهای محیطی در استان اشاره کرد و گفت: با توجه به معضل کم آبی در منطقه چارهای جزء کاهش سطح زیر کشت و افزایش عملکرد در واحد سطح وجود ندارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم افزود: با توجه به حساسیتی که شرکت آب منطقهای استان دربحث آب دارد ساعت کارکرد چاههای آب کشاورزی از هشت هزار و ۷۰۰ ساعت به سه هزار ساعت تقلیل یافته است.
وی در این مصاحبه ضمن اشاره به کاهش ۱۰ و ۶ درصدی سطح زیر کشت محصولات زراعی در سالهای ۹۴ و ۹۵ در استان اظهارداشت: محدودیتهای منابع آبی در قم ایجاب میکند که کشاورزان به سمت کشت محصولات کم آب بر قدم بردارند.
طلایی یادآور شد: به جهت استفاده بهینه از منابع آب و خاک، تولید پایدار، اشتغالزایی، افزایش تولید و عملکرد توسعه کشتهای گلخانهای، محصولات باغی و گیاهان دارویی از جمله سیاستهای اصلی دولت در این استان است.