چالشها و بحرانهای پیش روی خاک چیست؟
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه خاک خاستگاه هستی و میراثی برای آیندگان است؛ گفت: این نعمت خدادادی با چالشها و بحرانهایی روبه رو است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی و به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان، حسین شاهینی با تأکید بر اینکه احتیاج بشر و نیازهای گوناگونش از خاک تامین میشود؛ اظهار داشت: بقای این موهبت الهی بیشک وظیفه ای مهم برای همه مخلوقات است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان افزود: بدیهی است استفاده مطلوب و پایدار از خاک در شرایطی امکانپذیر است که با خصوصیات خاک و چالش های پیش روی آن آشنایی کامل داشته باشیم.
شاهینی به برخی از چالش ها و بحران های پیش روی خاک اشاره کرد و گفت: شخم نامناسب زمین های زراعی به ویژه در اراضی با شیب تند و خاک کم عمق، آبیاری زمین های کشاورزی با آب های غیرمتعارف مانند فاضلاب ها و پساب های صنعتی، تخریب و هدررفت خاک در اراضی کشاورزی و مراتع با فرآیندهایی چون سله بستن برخی از بحران های پیش روی خاک است.
وی خاطرنشان کرد: متراکم شدن و شور شدن خاک به واسطه استفاده نامناسب از کودهای شیمیایی و عدم رعایت تناوب زراعی و آبیاری با آب شور از دیگر چالش هایی است که خاک با ان مواجه است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان تصریح کرد: برکسی پوشیده نیست شناخت و تمرکز بر چالش های مربوط به منابع خاک کشاورزی، ما را در مدیریت بحران ها و انتخاب استراتژی های مقابله مناسب واقدامات بهینه، یاری می دهد.
شاهینی گفت: مدیریت آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان با توجه به ضرورت های موجود در حفظ کیفیت خاک و رفع و کاهش چالش های پیش روی خاک کشاورزی استان، اقدامات و گام های مؤثری برداشته است.
وی افزود: انجام مطالعات خاکشناسی تفضیلی در مقیاس ۱:۲۵۰۰۰ و تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک استان در منطقه مجن شاهرود با اعتبار هشت میلیارد ریال با مشارکت فعال بهره برداران از مهم ترین اقدامات در این زمینه است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان خاطرنشان کرد: در این راستا بررسی محدوده ای به میزان یکهزار هکتار از اراضی منطقه مجن شاهرود با حفر ۴۰پروفیل برای نمونه برداری از لایه های مختلف خاک در دستور کار قرار گرفت.
شاهینی گفت: این اقدام با هدف تعیین بافت و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، محدودیت ها و پتانسیل های خاک منطقه و تعیین تناسب اراضی و الگوی کشت مناسب و تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک و با استفاده از ظرفیت آزمایشگاه های استان در حال مطالعه و بررسی است.
وی افزود: پس از تجزیه و تحلیل آزمایش های انجام شده و تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک، نتیجه در اختیار کشاورزان و بهره برداران قرار می گیرد.