اتحادیه اروپا تولیدکننده و مصرفکننده مهم محصولات تراریخته است
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه در حال حاضر فقط 4 محصول تراریخته پنبه، ذرت، سویا و کلزا در دنیا تبادلات جهانی دارد، یادآور شد: بقیه محصولات در مراحل آزمایشگاهی است و 80 درصد ذرتهای وارداتی ایران، تراریخته هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی
جهاد کشاورزی زنجان، مسعود توحیدفر در همایش یک روزه زیست
فناوری در خدمت رفاه و تعالی کشور، با اشاره به این که آمریکا 88 درصد از ذرت ترایخته
و 66 درصد از روغن ذرت تولیدی خود را خودش مصرف میکند و اتحادیه اروپا خودش تولیدکننده
و مصرفکننده ذرت تراریخته است، تاکید کرد: بررسی 147 مقاله علمی نشان میدهد که محصولات
تراریخته طی 20 سال اخیر، 66 درصد برای کشاورز
سود داشته است و تا به حال هیچ مدرکی مبنی بر اثر سوء محصولات تراریخته وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: هر 200 سال یک درجه به دمای زمین افزوده میشود و ما
12 سال فرصت داریم که یک درجه را به حالت قبلی برگردانیم وگرنه شاهد کاهش 4 درصدی محصول
گندم، 10 درصدی محصول برنج و کاهش 30 درصدی بارشها خواهیم بود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان نیز در
این همایش با بیان اینکه تا سال 2050 جمعیت جهان به 10 میلیارد نفر میرسد و 83 درصد
از این جمعیت در کشورهای در حال توسعه خواهند بود، اظهار کرد: این در حالی است که مصرف
انرژی بیشتر، آلودگی بیش از حد، تقاضای بیشتر منابع غذایی و تخریب منابعطبیعی از ویژگیهای
شاخص کشورهای در حال توسعه است و بدون شک یکی از چالشهای اصلی طی سالهای آتی، تامین
امنیت غذایی خواهد بود.
پرویز مرادی با اشاره به اینکه ایران 20 تا 50 درصد از مواد غذایی مورد
نیاز خود را وارد میکند، تنها راه تامین امنیت غذایی را تولید بیشتر و با کیفیت بالاتر
دانست و ادامه داد: بررسیها نشان میدهد که در سال 2050 در مقایسه با امروز، به
70 درصد غذای بیشتری نیاز داریم و باید برای تامین این میزان مواد غذایی برنامهریزیهای اصولی داشته باشیم.
وی با بیان این که کشاورزی سنتی در مقایسه با کشاورزی مدرن، از محدودیت
های منابع طبیعی و ژنتیک رنج میبرد، افزود: یکی از راهحلهای پیشنهاد شده برای
تامین امنیت غذایی طی سالهای آتی، استفاده از سایر منابع غذایی است و از دیگر راه
حلها، بهکارگیری روشهای مدرن در کشاورزی است که «اصلاح نباتات» و «بیوتکنولوژی»
را شامل میشود.
مرادی با بیان اینکه علم و هنر «اصلاح نباتات»، هزاران سال است که توسط
بشر انجام میشود، تصریح کرد: روشهای سنتی اصلاح نباتات، ایراداتی دارد از جمله اینکه
12 تا 15 سال طول میکشد و نیروی انسانی بسیاری زیادی را به کار میگیرد و همچنین تاثیرات
ناخواسته و ناشناختهای دارد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان یادآور
شد: روشهای مدرن اصلاح نباتات در مقایسه با روشهای سنتی، زمان و هزینه بسیار کمتری
میبرد و همچنین تراریخته زمینه را برای کاهش مصرف علفکش و حشرهکش شیمیایی فراهم
میکند ولی عدم استقبال بعضی از کشورها به خاطر عدم آگاهی، سیاستهای نادرست دولتها،
قوانین خام و ناپخته، نگرانی مصرفکنندگان، عدم شفاف بودن مزایا، ترس از موارد ناشناخته
و ریسک حاصل از آن است.
مرادی با بیان اینکه 78 درصد از سویا، 64 درصد از پنبه، 26 درصد از ذرت
و 24 درصد از سطح زیر کشت کلزای جهان تحت کشت محصولات تراریخته قرار دارد، خاطرنشان
کرد: اتحادیه اروپا، واردکننده مهم محصولات تراریخته است.
گفتنی است؛ همایش یک روزه "زیست فناوری در خدمت رفاه و تعالی کشور"
با همکاری و مشارکت ستاد توسعه زیست فناوری، سازمان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات و
آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان و انجمن علمی زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه
زنجان روز چهارشنبه 28 آذر ماه به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان برگزار شد.