• 1403/04/18 - 09:29
  • - تعداد بازدید: 1
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ضرورت اجرای سیستم‌های آبیاری نوین در خراسان رضوی

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: اگرچه تاکنون حدود ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی آبی استان به سامانه‌های نوین آبیاری تجهیز شده‌اند، اما ۳۵۰ هزار هکتار از اراضی خراسان رضوی، مستعد اجرای سامانه‌های نوین آبیاری هستند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی، جعفر جوادی اظهار کرد: در این استان تاکنون حدود ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی آبی استان به سامانه نوین آبیاری مجهز شده‌اند.

وی افزود: سالانه با عنایت به اعتبارات تخصیصی حدود ۶۰۰ هکتار از اراضی آبی استان به این سامانه‌ها تجهیز می‌شوند که با افزایش آگاهی کشاورزان نسبت به مزایای اجرای این طرح‌ها، سالانه سطوح قابل ملاحظه‌ای از اراضی به‌صورت خود اجرایی و با هزینه شخصی توسط کشاورزان به این سطوح افزوده می‌شود.

جوادی در خصوص مزایای استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری گفت: استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری باعث افزایش راندمان، همچنین یکنواختی توزیع آب در مزرعه و افزایش عملکرد در واحد سطح می‌شود. در نهایت میزان تولید و بهره‌وری به ازای آب مصرفی افزایش می‌یابد.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه استفاده از سامانه‌های آبیاری نوین در بهره‌وری خاک هم مؤثر است، گفت: روش‌های سنتی و آبیاری سطحی در مزارع گاهی به دلیل عدم مدیریت سرعت جریان آبیاری، باعث فرسایش و شست‌وشوی خاک‌ها در مزارع می‌شود و اجرای سیستم‌های نوین آبیاری نقش مهمی در توزیع آب و جلوگیری از فرسایش خاک دارد.روش‌های سنتی و آبیاری سطحی در مزارع گاهی به دلیل عدم مدیریت سرعت جریان آبیاری، باعث فرسایش و شست‌وشوی خاک‌ها در مزارع می‌شود و اجرای سیستم‌های نوین آبیاری نقش مهمی در توزیع آب و جلوگیری از فرسایش خاک دارد. وی با تأکید بر اینکه همواره از سوی کارشناسان مشکل خرده مالکی در استان مانع اجرای سامانه‌های آبیاری نوین اعلام شده است، ابراز کرد: در مزارع خرده مالکی، مشکلات عمده‌ای از جمله برنامه‌ریزی زمان و مدار آبیاری مانع از اجرای سیستم‌های نوین به‌صورت تحت‌فشار می‌شود، لیکن اجرای روش‌های آبیاری کم‌فشار و انتقال آب با لوله باعث ارتقاء راندمان و در نهایت بهره‌وری آب در اراضی خرده مالکی می‌شود.

جوادی ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده با توجه به وضعیت منابع آبی به جهت کمی و کیفی و وضعیت مالکیت اراضی و اسناد موجود حدود ۳۵۰ هزار هکتار از اراضی استان، مستعد اجرای سامانه‌های نوین آبیاری هستند. مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه بارش نزولات آسمانی در زمان و مکان مناسب قطعاً در تأمین آب بخش کشاورزی نقش اساسی دارد، اظهار کرد: نوع بارش (برف یا باران) و شدت بارش هر کدام باید متناسب و به موقع باشد، در غیر این صورت می‌تواند خسارت‌زا باشد. وی اظهار کرد: منابع آب استان، منابعی محدود و عمدتاً زیرزمینی است، با این حال استفاده از آب‌های سطحی و نزولات جوی با مدیریت حفظ آن در سفره‌های زیرزمینی هم باعث تعادل بخشی سفره‌ها و هم کاهش فشار به سفره‌های زیرزمینی می‌شود، از طرفی توسعه روش‌های نوین و استفاده حداکثری از منابع موجود، تنها راهکار اجرایی و یا راه‌حل مشکلات موجود در بخش‌های تولیدی به شمار می‌رود.

  • گروه خبری : استان خراسان رضوی
  • کد خبر : 179399
کلمات کلیدی
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی  استان خراسان رضوی
خبرنگار

روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی