تاکید بر اجرای الگوهای نوین کشت در جنوب کرمان برای مقابله با بحران
جلسه ستاد الگوی کشت استان کرمان با حضور استاندار کرمان رئیس ستاد الگوی کشت استان و احمد احمدپور رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان دبیر ستاد الگوی کشت استان کرمان و با تاکید بر ضرورت اجرای الگوهای نوین کشت و لزوم توجه به بهرهوری منابع آب در بخش کشاورزی برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، احمد احمدپور رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان و دبیر ستاد الگوی کشت استان کرمان، با اشاره به تنوع و نیاز بازار، از توجه به محصولات جنوب استان در طرح الگوی کشت خبر داد. وی با بیان اینکه استان کرمان با ۴۰ درصد اشتغال کشاورزی، بالاترین آمار را در سطح کشور دارد و در جنوب این میزان به ۶۰ درصد میرسد، افزود: سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در سال زراعی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ بر اساس شاخصهای ارزیابی توسط سازمان تات با ۱۱۹ درصد انطباق با برنامه الگوی کشت، رتبه اول در کشور را به خود اختصاص داده است. احمدپور تولید محصولات استراتژیک، کنترل نوسانات بازار و محصولات صادرات محور را از اهداف طرح الگوی کشت دانست و از کشت قراردادی سیب زمینی و پیاز در قالب پایلوت الگویی در سطح ۱۰۰۰ هکتار با مشارکت اتحادیه تعاون روستایی، صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاوری، صندوق بیمه کشاورزی و شرکت آب منطقه ای استان برای نصب کنتور هوشمند و ارزیابی بهره وری آب اشاره کرد.
پیمان نامور معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز بیان داشت: در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، علیرغم ابلاغ کشت ۶ هزار و ۳۰۰ هکتار، ۱۵ هزار هکتار زیر کشت پیاز رفت که منجر به تولید ۸۳۰ هزار تن محصول شد. وی دلیل این افزایش را تنظیم بازار از طریق صادرات به کشورهای عراق و ترکیه عنوان کرد. در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ نیز با وجود ابلاغ کشت ۷۵۰۰ هکتار، ۱۳ هزار و ۹۰۰ هکتار به کشت پیاز اختصاص یافت و ۸۱۰ هزار تن محصول تولید شد که باز هم صادرات نقش مهمی در تنظیم بازار ایفا کرد، اما در سال زراعی جاری ۱۴۰۳-۱۴۰۴، با ابلاغ ۹ هزار و ۳۰۰ هکتار بیش از ۲۳ هزار هکتار کشت، میزان تولید به ۱ میلیون و ۳۲۰ هزار تن رسید. نامور با اشاره به هشدارهای داده شده در خصوص افت قیمت، اعلام کرد که به دلیل ممنوعیت واردات پیاز از سوی کشور عراق، صادرات به این کشور متوقف و بازار با مشکل مواجه شد. معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی جنوب کرمان تاکید کرد که کنترل سطح زیر کشت به تنهایی نمیتواند بازار را تنظیم کند و صادرات نقش تعیینکنندهای در این زمینه دارد. وی خواستار حضور و همکاری تمامی دستگاهها برای کنترل کشت سبزی و صیفی در جنوب کرمان شد. نامور طرح الگوی کشت را فرابخشی توصیف کرد و خواستار مشارکت هر سه قوه در اجرای آن شد. وی همچنین با اشاره به کشت خارج از فصل در جنوب کرمان و استفاده بیرویه از آبهای زیرزمینی، بر ضرورت استفاده از ابزارهای بازدارنده از جمله نظام حکمرانی آب و نصب کنتورهای هوشمند آب در منطقه تاکید کرد.
محمدعلی طالبی استاندار استان کرمان و رئیس ستاد الگوی کشت استان با اشاره به برنامه تحول اقتصادی کشاورزی در استان، اظهار داشت: الگوهای جدید کشت باید به صورت جدی در استان دنبال شود. باید میزان مصرف و میزان صادرات مشخص شود و طبق برنامه ریزی به کشاورز اعلام گردد چقدر و چه چیز کشت کند. وی با بیان اینکه ممکن است در آینده با بحران روبرو شویم، افزود: باید تهدیدات را مورد توجه قرار دهیم و در بخش کشاورزی دچار بی برنامگی نشویم. باید محصولات جدید مناسب با بازارهای هدف کشت کنیم و سرمایه گذاری در توسعه گلخانه ها باید در دستور کار قرار گیرد. استاندار کرمان، بهرهوری منابع آب را مورد توجه قرار داد و گفت: کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و توسعه صنایع فرآوری کشاورزی باید عملیاتی شود.