ضرورت هاي افزايش كمي و كيفي و پايداري خودكفايي در توليد گندم
1390/06/14

به دنبال انتشارمطلبي درروزنامه همشهري مورخ 13/5/90با عنوان"بن بست دو طرفه گندم" روابط عمومي جهاد كشاورزي به اين شبهات پاسخ داده است .متن جوابيه به شرح ذيل است :

نگاهي به آمار واردات گندم در طي دهه‌هاي 50، 60 و 70 شمسي لزوم افزايش كمي توليد اين، محصول راهبردي را بر جسته ساخته وهمين امر منجر شد تا سياستگذاران و برنامه ريزان وزارت جهادكشاورزي وقت درچارچوب سياست‌هاي كلان كشور براي دستيابي به رويايي كه سال ها در سر پرورانده مي‌شد طرح خودكفايي گندم را رقم زنند؛ طرحي كه در سال 83 به بار نشست و با توليد 3/14 ميليون تن گندم باعث شد تا رقم واردات اين محصول كه در سال 79 در بالاترين حد خود يعني 4/6 ميليون تن قرار داشت با صفر جايگزين شود و كشور درتوليد اين محصول استراتژيك خودكفا شود.همزمان با ارتقاي كمي توليد از طريق افزايش عملكرد، بررسي وضعيت كيفي گندم‌هاي توليدي كشور نيز مد نظر قرار گرفت كه طي نتايج حاصل از انجام اين تحقيق مشخص شد كه در زمينه فاكتورهاي اصلي سنجش كيفيت گندم همچون درصد پروتئين ، وزن هكتوليتر ، حجم رسوب SDS و سختي دانه تنها 23 درصد از گندم‌هاي توليدي كشور كه مربوط به مناطق ديم مي باشند در كلاس ضعيف قرار گرفته و 77 درصد ما بقي محصول توليدي در كلاس متوسط تا خوب طبقه بندي مي‌شوند. به دنبال آن بحث هدفمندسازي يارانه‌ها قوت گرفت و با اجراي آن و اعلام رسمي وزارت بازرگاني مبني بر نياز 5/9 ميليون تني كشور نسبت به گندم جهت مصرف خبازي (كه با در نظر گرفتن ساير موارد همچون تامين ذخيره مطمئنه يا استراتژيك ، تامين گندم مورد نياز جهت توليد ماكاروني، بيسكوئيت و شيريني ، تامين نياز بذر گندم مصرفي كشور جهت كشت و... نياز كلي كشور نسبت به موجودي انواع گندم بسيار بيشتر خواهد بود) اين سوء تفاهم را براي برخي افراد پيش آورد كه مي‌بايست در سياست‌هاي كلان كشور در زمينه توليد گندم تجديد نظر بنيادي صورت گيرد در حالي كه عواملي چون افزايش جمعيت، بالا رفتن قيمت انواع مواد غذايي در سطح دنيا، كاهش جهاني ذخاير گندم و افزايش مصرف اين محصول در مقايسه با توليد آن، وقوع همه ساله انواع بلاياي طبيعي كه مي تواند توليد محصولات كشاورزي را به مخاطره اندازد، بالا رفتن قيمت نباتات علوفه‌اي و دلايل بيشمار ديگر به طور كامل توجيه گر لزوم استمرار توجه به كميت توليد و توليد پايدار اين محصول استراتژيك مي باشد. اما اين به مفهوم بي توجهي به كيفيت محصول توليدي گندم نيست چراكه بخش اعظم گندم توليدي كشور در كلاس مطلوب قرار داشته و با انجام برنامه‌ريزي هاي مناسب مي‌توان موجبات ارتقاي كيفي آن بخش اندكي از توليد كه در كلاس ضعيف قرار گرفته‌اند را نيز ( به منظور ورود به عرصه صادرات) فراهم آورد و نكته آخر اينكه همچنان لزوم تداوم امر خودكفايي كمي و كيفي گندم و استمرار حمايت‌هاي دولت از اين محصول راهبردي از جمله تعيين قيمت مناسب خريد تضميني وجود دارد.

تعداد مشاهده خبر11 بار
تصاویر مرتبط


مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
 
آدرس پست الکترونیکی شما
   
شماره تلفن
توضیحات
 
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
 
کلیه حقوق این سایت متعلق به وزارت جهاد کشاورزی می باشد
Powered by DorsaPortal