پيش بيني خريد بيش از 9 ميليون تن گندم مازاد بر نياز كشاورزان
1388/05/18

 

معاون امور توليدات گياهي وزير جهاد كشاورزي از افزايش دو برابري خريد تضميني گندم نسبت به سال گذشته خبر داد.دكترمحمدرضا جهانسوز در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس، با بيان اينكه خريد گندم مازاد بر نياز كشاورزان در سال گذشته تا آخر فصل 3 ميليون و 900 هزار تن ثبت شد، گفت: امسال خريد تضميني گندم تا امروز مرز 8 ميليون تن را پشت‌سر گذاشت و اين رقم نسبت به كل خريد گندم در سال گذشته حاكي از افزايش دو برابري است. وي افزود: اميدواريم تا پايان فصل خريد بيش از 9 ميليون تن گندم مازاد بر نياز كشاورزان خريداري شود. معاون وزير جهاد كشاورزي اظهار اميدواري كرد: كل توليد گندم در سال جاري از مرز 12 ميليون تن عبور كند. جهانسوز همچنين افزود: نخستين پروژه گل‌خانه صرفه‌جويي انرژي با استفاده از انرژي خورشيد در منطقه هشتگرد كرج راه‌اندازي شد. معاون وزير جهاد كشاورزي افزود: در گلخانه‌هاي خورشيدي به هيچ عنوان، سوخت مصرف نمي‌شود بلكه مكانيزمي وجود دارد كه در روز از نور خورشيد انرژي مي‌گيرد و در شب نيز با عايق‌هاي مطمئن از هدررفت انرژي جلوگيري مي‌كند.

وي افزود: براي صرفه‌جويي در مصرف انرژي در سال اصلاح الگوي مصرف راه‌اندازي گلخانه‌هاي خورشيدي‌ علاوه بر اينكه هزينه كمتري دارند با محيط زيست هم تطابق كامل دارد و باعث آلودگي محيط نمي‌شود. همچنين محمدمهدي كابلي مديركل طرح‌هاي گندم و طرحهاي اساسي وزارت جهاد كشاورزي با تأييد خبر رسيدن به مرز دو برابري خريد گندم در سال جاري نسبت به سال گذشته، گفت: امروز ميزان خريد از مرز 8 ميليون تن مي‌گذرد كه نسبت به 3 ميليون تن 900 هزار تن سال گذشته بيش از دو برابر افزايش يافته است. كابلي افزود: استانهاي خوزستان، فارس و گلستان سه استان برتر در خريد تضميني گندم به شمار مي‌روند. به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس گندم به عنوان مهم‌ترين غله خوراكي در ايران به شمار مي‌رود كه هر سال حدود 6.5 ميليون هكتار از زمين‌هاي كشاورزي زير كشت گندم قرار مي‌گيرد كه عمده سطح كشت حدود 4 ميليون هكتار گندم ديم و حدود 2،5 ميليون هكتار گندم آبي است.

براساس اين گزارش، بيش از 75 رقم مختلف بذر گندم سازگار با شرايط متفاوت اقليمي كشور در ايران كاشته مي‌شود كه 100درصد اين بذر از داخل تأمين مي‌شود و كشاورزان پيشرو هر ساله حدود 470 هزار تن گندم بذري توليد مي‌كنند و حاصل آن بعد از كاشت و برداشت توليد حدود 12 تا 13 ميليون تن گندم خوراكي است.

بنابراين گزارش ايران در سال 1384 بعد از حدود 45 سال نياز به واردات گندم خارجي با توليد 14 ميليون تن گندم به خودكفايي در اين كالاي اساسي دست يافت و از سال بعد با صادرات حدود 300 هزار تن گندم مازاد بر نياز در جرگه صادركنندگان گندم قرار گرفت. اين گزارش حاكي است: محمدرضا اسكندري كه بواسطه رسيدن به خودكفايي در توليد گندم توانست مسند وزارت جهاد كشاورزي را در دولت نهم بدست آورد تا 2 سال اول بخت با او بود،اما از سال زارعي 86 - 87 به دليل سرمازدگي شديد زمستان و خشكسالي تابستان سال بعد با كاهش توليد گندم مواجه شد به گونه‌اي كه حداكثر خريد گندم به 3 ميليون و 900 هزار تن و حداكثر توليد كل گندم كشور به حدود 8 ميليون تن رسيد كه يكي از سالهاي كم‌توليد در اين غله اساسي كشور به شمار مي‌رود. بنابراين گزارش،‌ بيشترين سطح كشت ايران به كاشت گندم اختصاص دارد و عامه مردم كشاورزان را معادل گندمكار مي‌دانند، به گونه‌ايي كه در همه 30 استان كشور گندم كاشته مي‌شود.

براساس اين گزارش،‌ يكي از نقاط ضعف كشت‌وكار گندم كمبود سيلوي ذخيره‌سازي و نگه‌داري گندم است كه در فصل برداشت مسئولان مجبورند گندم خريداري شده از كشاورزان را در فضاي آزاد و در كنار جاده‌ها و يا زير برزنت دپو كنند كه گاهي اوقات با بارش باران، گرما، سرما و حمله جانوران صحرايي مانند موش مواجه مي‌شوند. بنابراين گزارش،‌ گرچه ساخت سيلو براساس سياست‌هاي اصل 44 برعهده بخش خصوصي گذاشته شده است؛ اما سرمايه اوليه فراوان براي ساخت سيلو مانع حضور جدي بخش خصوصي در نهضت سيلوسازي شده است. براساس گزارش فارس، حداكثر ظرفيت ذخيره‌سازي استاندارد گندم در كشور 4.5 تا 5 ميليون تن است و لازم است براي حفظ ذخاير استراتژيك و حفظ دسترنج كشاورزان سيلو‌هاي مناسب ساخته شود. براساس اين گزارش، يكي از دلايل افت كيفيت آرد و سپس كيفيت نان در نانوايي‌هاي كشور كه باعث ضايع شدن بي‌اندازه اين محصول مي‌شود، روش ناصحيح نگهداري و مخلوط كردن انواع مختلف گندم بدون رعايت استاندارد است. اين گزارش اضافه مي‌كند: كارشناسان معتقدند سالانه 15 تا 20 درصد گندم كشور در مراحل مختلف از برداشت تا سرسفره به اشكال مختلف از بين مي‌رود و جزء ضايعات محسوب مي‌شود.

براساس اين گزارش، در سال اصلاح الگوي مصرف لازم است سرمايه‌گذاري جدي در بحث نگهداري گندم و آرد كشور صورت گيرد. همچنين روش پخت از روش سنتي به روش صنعتي و پيشرفته تبديل شود تا نان با كيفيت بهتري عرضه شده و از ضايع شدن بركت خدا و دسترنج كشاورزان و خسارت به اقتصاد ملي جلوگيري به عمل آيد.

اداره كل روابط عمومي وزارت جهاد كشاورزي
pr@agri-jahad.ir
Pr@maj.ir

تعداد مشاهده خبر6 بار
تصاویر مرتبط


مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
 
آدرس پست الکترونیکی شما
   
شماره تلفن
توضیحات
 
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
 
کلیه حقوق این سایت متعلق به وزارت جهاد کشاورزی می باشد
Powered by DorsaPortal