برنج هایی که آب را هدر نمی دهند
سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان می گوید: در روش خشکه کاری برنج 35 تا 40 درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود
1398/05/09

برنج هایی که آب را هدر نمی دهند

سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان می گوید: در روش خشکه کاری برنج 35 تا 40 درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از  روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان: سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گفت: با توجه به محدودیت منابع آب ، معرفی شیوه هایی از کشت و آبیاری که میزان مصرف آب را کاهش دهد بسیار ارزشمند می باشد.

کشت مستقیم برنج به روش خشکه کاری یکی از این روش هاست که برای اولین بار در سال 75 در خوزستان اجرا گردید و در حال حاضر در برخی استان های کشور در حال اجراست.

سرپرست مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان با بیان اینکه در این روش نسبت به کشت نشایی 35 تا 40 درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود افزود: در روش کشت نشایی برای اینکه بذر جوان سریعتر در زمین مستقر شود باید حتما از آب استفاده شود و ساختمان خاک نیز به هم زده می شود در صورتیکه در خشکه کاری این فرآیند حذف می شود .

عبدالعلی گیلانی ادامه داد: در کشت مستقیم 33 هزار مترمکعب و کشت نشایی 35 تا 37 هزار مترمکعب آب مصرف می گردد در صورتیکه این میزان در خشکه کاری 22 تا 23 هزار مترمکعب می باشد.

وی یکی دیگر از مزایای خشکه کاری را کاهش هزینه ها برشمرد و اظهار داشت: در این روش از ادواتی که در کشت گندم به کار گرفته می شود می توان استفاده نمود همچنین مصرف بذر از 130 کیلوگرم در هکتار که در کشت نشایی استفاده می گردد به 35 تا 40 کیلوگرم در هکتار می رسد .

گیلانی اضافه کرد : در کشت نشایی روزانه 20 کارگر برای کشت نشا لازم است و این در صورتی است که در خشکه کاری بدون نیاز به کارگر کشت توسط کشاورز انجام می شود و با استفاده از ادوات کشاورزی که در کشت گندم به کار برده می شود در حدود 45 دقیقه کشت صورت می گیرد.

وی با بیان اینکه دوره رشد کوتاه از دیگر فواید خشکه کاری برنج می باشد اذعان داشت: برخلاف تصور عامه ارقام محلی سازگاری خوبی با این روش کشت دارند و در رقابت با علف های هرز بهتر عمل می کنند.

گیلانی رعایت تاریخ کشت را نیز در عملکرد محصول و مبارزه با علف های هرز موثر دانست و گفت: اگر اوایل خرداد ماه کشت صورت بگیرد نتیجه مطلوب تری بدست خواهد آمد همچنین تراکم مطلوب طوریکه فاصله بین ردیف ها 15 سانتی متر باشد از دیگر راهکارهای موثر در مبارزه با علف های هرز و محصول بهتر است.

رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اضافه کرد: در مزرعه ای که برنج کشت می شود نباید کود اوره به عنوان کود پایه استفاده گردد در غیر اینصورت به رشد علف هرز کمک می شود زیرا بذور علف هرز زودتر از گیاهچه برنج سبز می شوند.

عبدالعلی گیلانی در ادامه اظهار داشت: با توجه به شرایط آبی کشور روش خشکه کاری یکی از الزامات کشت برنج در کشور می باشد و خوشبختانه در استان خوزستان نیز در بسیاری از شهرستان هایی که در آن ها کشت برنج صورت می گیرد از این روش استفاده می شود.

وی به کشت روی پشته نیز اشاره کرد و تصریح نمود: این روش در حال حاضر در یک و نیم تا 2 هکتار از منطقه شاوور به صورت پایلوت استفاده شده و از مزایای آن می توان به سطح سبزی بیشتر آن نسبت به روش فلت اشاره کرد همچنین علف هرز در سطح پایین تری(درون جوی) نسبت به محصول سبز می شود که به راحتی و بدون استفاده از سم می توان آن را از بین برد.

گیلانی با بیان اینکه به دلیل رطوبت مزارع برنج همیشه علف هرز وجود داشته است وجین کردن را یکی از الزامات کشت برنج عنوان کرد و اذعان داشت: استفاده از علف کش، آن هم به میزان صحیح، آخرین روش برای از بین بردن علف های هرز می باشد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان نیز با اشاره به دارا بودن مقام سوم استان در کشت برنج می گوید: تا 7 مرداد ماه سال جاری در سطح 183 هزار و 887 هکتار از مزارع استان برنج کشت گردیده که از این میزان 46 درصد به روش خشکه کاری بوده است.

محمد قاسمی نژاد خشکه کاری را یکی از روش های موثر در جلوگیری از هدر رفتن کود دانست و افزود: افزایش اکسیژن خاک، کاهش ترکیبات سمی خاک و افزایش آزاد سازی آمونیوم و کاهش بیماری ها ، حشرات و خم نشدن ساقه برنج از دیگر مزایای خشکه کاری می باشد.

وی به برنجکاران توصیه کرد: از ارقام زودرس و پرمحصول به جای ارقام دیررس استفاده کنند و از رژیم آبیاری متناوب (72-48 ساعته) استفاده نمایند همچنین 20 روز قبل از برداشت از آبیاری زمین خودداری نمایند

در ادامه به سراغ کشاورزی از رامهرمز که از سال 93 به روش خشکه کاری اقدام به کشت برنج کرده می رویم .

این کشاورز سال گذشته در 9 هکتار از مزارع خود برنج از نوع چمپای محلی کشت کرده که عملکرد آن در هر هکتار حدود 3 تا 4 تن بوده است.

وی با بیان اینکه در این روش هیچ هزینه کارگری پرداخت نکرده است می گوید: هزینه مصرف آب نیز با این روش پایین آمده است.

این کشاورز رامهرمزی از کیفیت محصول بدست آمده رضایت کامل دارد و می افزاید: برداشت برنج را به وسیله کمباین های برداشت گندم انجام می دهم که هزینه را بسیار کاهش می دهد.

تعداد مشاهده خبر0 بار
تصاویر مرتبط

  • رنج هایی که آب را هدر نمی دهند_0

مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
 
آدرس پست الکترونیکی شما
   
شماره تلفن
توضیحات
 
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
 
کلیه حقوق این سایت متعلق به وزارت جهاد کشاورزی می باشد
Powered by DorsaPortal