به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، مگس میوه مدیترانهای یکی از آفات مهم و خطرناک در باغهاست که چندسالی است مهمان محصولات باغی مازندران شده است و این آفت به حدی خطرناک است که به گفته مسؤولان جهاد کشاورزی، یک آفت چندمیزبانه است و به اکثر محصولات باغی خسارت وارد میکند.
شدت این آفت در باغات استان بهگونهای است که همه شهرستانها را مجاب به برگزاری کلاسهای آموزشی از سوی جهاد کشاورزی برای کنترل و مدیریت آفت مگس میوه به باغداران کرده است.
تاکید جهاد کشاورزی بر این است با توجه به مشاهده مگس میوه مدیترانهای در باغهای مازندران و احتمال آسیب گسترده به محصولات باغی استان، ضرورت دارد باغداران توجه بیشتری به نظر کارشناسان داشته باشند.
*مجوز ندادن برای استفاده از سموم در درختان جنگلی
طبق اعلام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران اگر کنترل بر روی این آفت صورت نگیرد ممکن است به درختان جنگلی هم خسارت وارد شود و به دلیل عدم مجوز برای استفاده از سموم در منابع طبیعی کنترل این آفت در درختان جنگلی را سخت میکند.
در این رابطه مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران گفت: ضرورت دارد با توجه به وضعیت فعلی مگس میوه در باغات، انسجام بین دستگاهی ایجاد شود چرا که این کنترل آفت برای همه کشور بسیار حایز اهمیت است.
عبدالرحمن زاغی ادامه داد: مگس میوه مدیترانهای به 500 گونه گیاهی خسارت وارد میکند و با توجه به تنوع بالای محصولات در باغها، مبارزه را اندکی سختتر میکند.
وی با بیان اینکه بسیاری از مگسها مانند مگس انبه، زیتون، گیلاس و... در این خانواده وجود دارد که بسیار خسارتزاست، گفت: مگس میوه میتواند به هر میوه نرسیده هم خسارت وارد کند به گونهای که هر مگس ماده روزانه 1 تا 30 عدد تخم و در شرایط مناسب به طور متوسط 300 و حداکثر هزار عدد تخمگذاری میکند.
*مشاهده شدن 6 نسل آفت مدیترانهای
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران اضافه کرد: طول دوره «شفیرگی» مگس میوه در شرایط مطلوب هشت روز و فرم زمستانگذران چندین ماه طول میکشد.
این مسؤول بیان کرد: مگس میوه مدیترانهای در شرایط مناسب تا 12 نسل دارد و در مازندران این آفت 5 تا 6 نسل مشاهده شده است.
زاغی خاطرنشان کرد: با توجه به ردیابیهای صورت گرفته از سال 93 تا سال 97، مشاهده شد بیشترین شکار مگس میوه در سال 97 بوده است.
وی زمان مناسب برای طعمهپاشی را 25 روز تا یکماه قبل از رسیدن میوه اعلام کرد و افزود: در شرایط عادی هر 7 تا 10 روز یکبار باید طعمهپاشی مگس میوه در باغات انجام شود و در مازندران بعد از هر بارندگی هم باید تکرار شود.
*چالش مبارزه با آفت مگس مدیترانهای
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران، وارداتی بودن اقلام و تجهیزات کنترل مگس میوه، عدم برداشت به موقع و کامل میوههای رسیده توسط باغدار، وجود میزبانهای متعدد و متنوع در طول سال در باغات و خانهسراها، وجود خانه سراها و ویلاها در برخی از باغاتی که امکان ورود به آنها وجود ندارد و یا صاحبان آنها عملیات کنترل مگس میوه را انجام نمیدهند را از چالشهای مگس میوه مدیترانهای عنوان کرد.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور هم خبر از تولید مادهای به نام پروتئین هیدرولیزات برای مبارزه با آفت مگس میوه مدیترانهای داد و گفت: پروتئین هیدرولیزات به هر میزان که نیاز باشد تولید شد و میتواند و در اختیار حفظ نباتات استان قرار گیرد تا در دسترس باغداران باشد.
طبق گفته محققان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، هزینه کنترل آفت مگس میوه بسیار زیاد است و اگر ملزومات مبارزه با این آفت به موقع برای باغداران فراهم شود میتوانند این آفت را بهراحتی کنترل کنند.