رييس مركز تحقيقات خرما و ميوههاي گرمسيري با تاكيد بر اين كه بايد يك برند خاص براي خرماي ايران در نظر گرفته شود، گفت: قادريم خرما را در هر اندازه و هر نوع بستهبندي توليد كنيم كه البته سياستگذاران نيز بايد حمايت كرده و بازاريابي مناسبي داشته باشند.
به گزارش ايسنا ، عبدالامير راهنما اظهار كرد: 85 درصد توليد خرما و 80 درصد سطح زيركشت آن در پنج كشور جهان قرار دارد كه ايران نيز يكي از اين كشورها است. ايران در سطح زيركشت رتبه اول و در ميزان توليد رتبه دوم را در جهان دارد.
وي گفت: كشورهاي صادركننده خرما به دو دسته اصلي و مجدد تقسيم ميشود كه ايران جزو صادر كنندههاي اصلي است. راهنما تصريح كرد: مجموع خرماي توليدي در كشور يك ميليون تن است كه بايد براي توليد كيفي آن برنامهريزي شود. از نظر صادرات ايران رتبه مناسبي دارد.
رييس مركز تحقيقات خرما و ميوههاي گرمسيري درباره سموم استفاده شده در نخلستانها گفت: فاصله زماني بين سمزدن و برداشت خرما زياد است و به دليل گرما و نور خورشيد سمي روي درخت باقي نميماند و ميتوان با اطمينان خرماها را استفاده كرد. براي ضدعفوني خرما نيز از گاز متيلبرومايد استفاده ميشود كه جايگزين آن در حال ساخت است و به صورت پايلوت در حال استفاده است.
وي افزود: يكي از معضلات توليد خرما در نخلستانها، كمبود گرده است، زيرا ميزان زيادي از گرده نخلها هدر ميرود. براي حل اين مشكل، دستگاهي در مركز تحقيقات خرما و ميوههاي گرمسيري ساخته شده كه با استفاده از آن 70 درصد در نيروي انساني و 50 درصد در مصرف گرده صرفهجويي ميشود و از بخش خصوصي دعوت ميشود كه براي دريافت امتياز اين محصول و توليد انبوه آن اقدام كنند.
راهنما گفت: برخي فكر ميكنند چون نخل درختي با تحمل بالا است، نياز به آب و مواد تغذيهاي ندارد. اين تصور كاملا اشتباه است و خرما نيز مانند ديگر درختان به مراقبت احتياج دارد. طرح آبياري تحت فشار نخلها در شش نقطه كشور در حال انجام است تا نتايج آن حاصل شود. همچنين مواد جاذبي وجود دارد كه اطراف درختها استفاده ميشود تا جذب آب افزايش يابد.