• 1405/02/27 - 14:29
  • - تعداد بازدید: 184
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
به مناسبت روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی؛

بذر ارتباط، از مزرعه تا ذهن

هر قرص نان، پیش از آنکه در سفره جای بگیرد، مسیری طولانی را پشت سر گذاشته است؛ از خاک و بذر و باران تا دستان کشاورز و زحمت تولید. اما این روایت اگر برای نسل تازه بازگو نشود، بخشی از معنای خود را از دست می‌دهد. یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های ارتباطی در روزگار ما شاید همین باشد: ساختن پلی میان کودکان و جهانی که امنیت غذایی و آینده آن، روزی به دست آنان سپرده خواهد شد.

 

امنیت غذایی در جهان امروز دیگر صرفاً مسئله‌ای اقتصادی یا تولیدی نیست؛ بلکه مفهومی عمیقاً فرهنگی و اجتماعی است. آینده غذا، منابع طبیعی و کشاورزی پایدار، تنها در مزرعه، کارخانه یا اتاق‌های تصمیم‌گیری رقم نمی‌خورد؛ بخش چشمگیری از آن در ذهن و رفتار نسل آینده شکل می‌گیرد. اینکه کودکی چگونه با مفهوم غذا، طبیعت، آب، خاک، تولید و مصرف آشنا می‌شود، درنهایت به کیفیت زیست جمعی ما گره می‌خورد.

 

مسئولیت اجتماعی و شهروندی نیز ناگهان در بزرگسالی شکل نمی‌گیرد؛ ریشه‌های آن در کودکی و در دل تجربه‌های کوچک روزمره ساخته می‌شود. زمانی که کودک می‌آموزد اسراف، تنها یک رفتار فردی نیست، بلکه بی‌تفاوتی نسبت به منابع و حقوق دیگران است؛ وقتی درمی‌یابد غذایی که بر سفره می‌آید، حاصل زنجیره‌ای از تلاش، دانش و صبوری است؛ و هنگامی که مراقبت از طبیعت را بخشی از مسئولیت خود می‌فهمد، بذر شهروندی مسئولانه در ذهن او کاشته می‌شود.

 

در این میان، گسترش ارتباطات و رسانه‌های نوین، فرصتی مهم برای تقویت آمادگی اجتماعی کودکان و نوجوانان فراهم کرده است. اگر ارتباطات را صرفاً ابزاری برای انتقال پیام ندانیم، بلکه آن را بستری برای شکل‌گیری فهم جمعی، گفت‌وگو و مشارکت ببینیم، می‌توان از ظرفیت آن برای پرورش نسلی آگاه‌تر و مسئول‌تر بهره گرفت. نسلی که بداند امنیت غذایی تنها وظیفه دولت‌ها یا تولیدکنندگان نیست، بلکه به انتخاب‌های روزمره شهروندان نیز وابسته است؛ از شیوه مصرف و پرهیز از مصرف بدون چارچوب تا حساسیت نسبت به آب، خاک، محیط‌زیست و حمایت از تولید پایدار. کودکی که از مسیر ارتباطی درست، قصه غذا، کشاورزی و منابع طبیعی را می‌شناسد، در آینده آمادگی بیشتری برای ایفای نقش اجتماعی خود به طور مستقیم یا در عرصه‌های مرتبط و مؤثر دیگر خواهد داشت.

 

ارتباط در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی، تنها به انتقال آمار، اخبار یا توصیه‌های فنی محدود نمی‌شود؛ بلکه مسئولیتی فرهنگی برای روایت‌گری، آموزش و ایجاد پیوند میان نسل جدید و واقعیت‌های زندگی است. کودکان و نوجوانان باید بتوانند کشاورزی را نه صرفاً یک حرفه، بلکه بخشی از فرهنگ زیستن و رابطه انسان با طبیعت بشناسند. این شناخت، بیش از هر چیز، به گفت‌وگویی صمیمی و مداوم نیاز دارد. اما ارتباط مؤثر، پیش از هر چیز، از شنیدن آغاز می‌شود. ما چقدر دغدغه‌ها و پرسش‌های کودکان و نوجوانان را درباره آینده زمین، آب، اقلیم و غذا می‌شنویم؟ آیا آنان را تنها مخاطب پیام‌های آموزشی می‌دانیم یا شریک گفت‌وگویی که به آینده این سرزمین مربوط است؟

 

روز ارتباطات، تنها بزرگداشت ابزارها و فناوری‌های انتقال پیام نیست؛ فرصتی است برای بازاندیشی در کیفیت رابطه‌هایی که آینده جامعه را شکل می‌دهند. اگر قرار است نسلی مسئول‌تر در برابر امنیت غذایی، منابع طبیعی و زیست جمعی داشته باشیم، این مسیر از کودکی آغاز می‌شود؛ از گفت‌وگو، از شنیدن، از روایت‌کردن جهان غذا و تولید، و از فراهم کردن فرصت‌هایی برای فهم و مشارکت.

 

گسترش ارتباطات، اگر آگاهانه و مسئولانه به کار گرفته شود، می‌تواند به تقویت آمادگی اجتماعی کودکان و نوجوانان برای مواجهه با مسائل آینده کمک کند؛ نسلی که بداند امنیت غذایی تنها یک مسئله تخصصی یا حاکمیتی نیست، بلکه بخشی از مسئولیت مشترک شهروندی است. شاید مهم‌ترین مسئولیت ما، ساختن همین پیوند باشد؛ پیوندی میان آگاهی و مسئولیت، میان کودکی و آینده، و میان انسان و جهانی که باید آن را برای نسل‌های بعدی نیز زیست‌پذیر نگه داشت.

 

یادداشت: فرزانه فخریان مدیر فرهنگی

 

  • گروه خبری : یادداشت ویژه
  • کد خبر : 265507
کلمات کلیدی
مریم  مهدوی
خبرنگار

مریم مهدوی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید