• 1405/02/17 - 09:07
  • - تعداد بازدید: 41
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

هوشمندسازی آبیاری در کردستان گامی راهبردی برای بهینه‌سازی مصرف آب کشاورزی

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان از اجرای طرح هوشمندسازی آبیاری در ۱۱۴ هکتار از اراضی کشاورزی استان از پاییز ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: این طرح با هدف بهینه‌سازی مصرف آب، افزایش بهره‌وری و مدیریت هوشمند منابع آبی اجرا شده و توسعه آن در سال ۱۴۰۵ ادامه خواهد یافت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، در راستای ارتقای بهره‌وری مصرف آب و توسعه روش‌های نوین آبیاری، اجرای پروژه هوشمندسازی آبیاری از پاییز سال ۱۴۰۲ در سطح ۱۱۴ هکتار از اراضی کشاورزی استان آغاز شده است. این طرح با هدف مدیریت دقیق منابع آب، بهبود عملکرد تولید و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در بخش کشاورزی به اجرا درآمده است.

 

استان کردستان با دارا بودن یک میلیون و ۲۱۷ هزار و ۳۸ هکتار اراضی کشاورزی، حدود پنج درصد از اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است. از این میزان، بخش قابل توجهی به اراضی زراعی دیم اختصاص دارد و سهم اراضی آبی استان حدود ۱۴ درصد است؛ موضوعی که ضرورت استفاده از سامانه‌های نوین و هوشمند آبیاری را بیش از پیش نمایان می‌سازد.

 

جبار شهسواری، مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، با اشاره به روند اجرای این طرح اظهار کرد: پروژه هوشمندسازی آبیاری با اجرای چهار پایلوت مطالعاتی در سطح ۱۱۴ هکتار آغاز شده و هدف اصلی آن، بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی با استفاده از فناوری‌های نوین است.

 

وی افزود: سامانه‌های هوشمند آبیاری با بهره‌گیری از داده‌های مربوط به خاک، گیاه و منابع آب، امکان برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای زمان و میزان آبیاری را فراهم می‌کنند و نقش مهمی در کاهش مصرف بی‌رویه آب و افزایش بهره‌وری تولید دارند.

 

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، محدودیت منابع آب و زمان دسترسی به آن را از مهم‌ترین چالش‌های مدیریت آبیاری در استان عنوان کرد و گفت: طراحی و استقرار سامانه‌های هوشمند، امکان تنظیم پویا و هدفمند برنامه‌های آبیاری را فراهم می‌کند و به بهره‌برداران کمک می‌کند تا مدیریت بهتری بر مصرف آب داشته باشند.

 

شهسواری همچنین به نقش کشاورزان در تکمیل و ارتقای این سامانه‌ها اشاره کرد و افزود: بهره‌برداران می‌توانند اطلاعات مربوط به تغییرات زمان آبیاری، شرایط مزرعه و مشکلات احتمالی را در سامانه ثبت کنند تا برنامه‌های آبیاری بر اساس شرایط واقعی مزرعه به‌روزرسانی شود.

 

وی در ادامه با اشاره به حمایت‌های دولت برای توسعه سامانه‌های نوین آبیاری اظهار داشت: برای سال‌های ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ یارانه‌های مناسبی برای اجرای انواع سامانه‌های آبیاری نوین از جمله بارانی، قطره‌ای، کم‌فشار، ماشین‌های آبیاری و زیرسطحی در نظر گرفته شده است تا زمینه توسعه این فناوری‌ها و کاهش هزینه‌های اجرای طرح برای کشاورزان فراهم شود.

 

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان خاطرنشان کرد: در حال حاضر از مجموع ۱۴۲ هزار هکتار اراضی آبی استان، حدود ۶۲ هزار هکتار به سامانه‌های نوین آبیاری مجهز شده است و برنامه‌ریزی لازم برای اجرای یک هزار هکتار دیگر در سال ۱۴۰۵ نیز انجام شده است.

 

وی در پایان تأکید کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی، کاهش منابع آبی و ضرورت حرکت به سمت کشاورزی پایدار، توسعه سامانه‌های هوشمند آبیاری می‌تواند نقش مؤثری در افزایش تاب‌آوری بخش کشاورزی و مدیریت بهینه منابع آب در استان ایفا کند.

  • گروه خبری : منتخب استانها,استان کردستان
  • کد خبر : 262624
کلمات کلیدی
یگانه فکور
خبرنگار

یگانه فکور