• 1405/01/17 - 20:41
  • - تعداد بازدید: 29
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ضرورت اجرای علمی مدیریت «داشت» در سایت‌ها و سازه‌های ترویجی

مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: به دلیل نقش موثر سایت های ترویجی در انتقال دانش عملی به کشاورزان، مدیریت داشت باید به شکل دقیق‌تر، اصولی‌تر و قابل‌الگوبرداری انجام شود تا این مزارع به‌عنوان «مدرسه میدانی» برای کشاورزان عمل کنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط‌عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان، امیری مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی این سازمان با اشاره به اهمیت مدیریت «داشت» محصولات زراعی در سایت‌ها و سازه‌های ترویجی اظهار کرد: مدیریت داشت شامل مجموعه اقداماتی است که از استقرار گیاه تا زمان برداشت انجام می‌شود؛ از جمله مدیریت آبیاری، تغذیه، کنترل آفات و بیماری‌ها، واکاری، وجین، تنک، هرس و سایر عملیات به‌زراعی که به افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصول منجر می‌شود.

امیری افزود: در سایت‌ها و سازه‌های ترویجی، به دلیل نقش آنها در انتقال دانش عملی به کشاورزان، مدیریت داشت باید به شکل دقیق‌تر، اصولی‌تر و قابل‌الگوبرداری انجام شود تا این مزارع به‌عنوان «مدرسه میدانی» برای کشاورزان عمل کنند.

وی نمایش عملی نتایج را مهم‌ترین مزیت این سازه‌ها دانست و افزود: وقتی کشاورز در مزرعه ترویجی مشاهده می‌کند که با تنظیم صحیح آبیاری یا تغذیه، رشد بوته‌ها یکنواخت‌تر و عملکرد بالاتر شده است، سریع‌تر به اجرای این روش‌ها در مزرعه خود ترغیب می‌شود. همچنین به‌واسطه ثبت دقیق داده‌ها در سازه‌های ترویجی، کشاورزان به‌طور ملموس می‌بینند که هر تصمیم مدیریتی چه تأثیری بر رشد گیاه داشته و این امر موجب افزایش اعتماد آنها به توصیه‌های علمی می‌شود.

امیری اقدامات کلیدی مدیریت داشت در سازه‌های ترویجی را چنین برشمرد:مدیریت آبیاری بر اساس نیاز واقعی گیاه و شرایط خاک، تغذیه گیاهی هدفمند متکی بر آزمون خاک و مرحله رشدی، مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری‌ها با رعایت ملاحظات محیط‌زیستی، انجام عملیات به‌زراعی شامل وجین، تنک، خاک‌ورزی حفاظتی و بهبود تهویه خاک، پایش و ثبت روزانه اطلاعات برای تصمیم‌گیری دقیق و به‌موقع.

مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی لرستان گفت: آمارها نشان می‌دهد ترویج چهره‌به‌چهره و مشاهده مستقیم نتایج در میدان، اثربخشی بیشتری نسبت به ارائه توصیه‌های صرفاً تئوری دارد. بسیاری از کشاورزان پس از بازدید از این مزارع، الگوی آبیاری، نوع و میزان مصرف کود، زمان مبارزه با آفات و حتی ماشین‌آلات مورد استفاده خود را تغییر داده‌اند و این تغییرات منجر به افزایش عملکرد و کاهش هزینه تولید شده است.

امیری تأکید کرد: مدیریت داشت باید علمی، اقتصادی و سازگار با محیط‌زیست باشد و سایت‌ها و سازه‌های ترویجی بهترین محیط برای آموزش و نهادینه‌سازی این اصول محسوب می‌شوند. هدف این است که کشاورزان با مشاهده نتایج واقعی، به‌سمت کشاورزی پایدار، مصرف بهینه نهاده‌ها و تولید محصول با کیفیت بالاتر حرکت کنند.

  • گروه خبری : استان لرستان
  • کد خبر : 254806
کلمات کلیدی
فاطمه شهسواری لرستان
خبرنگار

فاطمه شهسواری لرستان

تصاویر