پیشرفت فنی احداث باغ ملی باریجه و آنقوزه در زنجان
معاون پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجان گفت: کشت گیاه دارویی - مرتعی - صنعتی باریجه از برنامههای امیدبخش تحقیقاتی و تولیدی و ترویجی کشور در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی میتواند باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی جهاد کشاورزی استان زنجان، علی عمارلو در جلسه بررسی پیشرفت فنی احداث باغ ملی باریجه و آنقوزه در زنجان، با بیان اینکه گیاه باریجه در یک واژه کلیدی به طلای کوهستان شهرت دارد، اظهارکرد: این گیاه علاوه بر نقش حفاظتی در اکوسیستم مراتع؛ صمغ آن دارای خواص درمانی و دارویی منحصربفردی بوده که متاسفانه به دلیل برداشتهای بیرویه و شرایط خاص زیستی و بیولوژیکی گیاه؛ در لیست گیاهان رو به انقراض کشور و دنیا قرار دارد.
وی تصریح کرد: نظر به مزیتهای اقتصادی و ارزآوری صادراتی و نیز اثرات حفاظتی از آب و خاک توسط جنس فرولا در کوهستان؛ توسعه کشت و کار آن به صورت دیم و یا با حداقل آبیاری؛ از برنامههای امیدبخش تحقیقاتی و تولیدی و ترویجی کشور در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی میتواند باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان اظهارکرد: باریجه گیاهی عموما مونوکارپیک بوده و تنها یک بار در دوره زیستی خود به گل و بذر میرود و به دلیل شرایط دشوار تکثیر و همینطور برداشتهای کنترل نشده؛ روشهای برداشت و تیغزنی تهاجمی و غیرعلمی؛ متاسفانه در تهدید کامل به انقراض قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه میتوان با توسعه علمی کشت باریجه و آنقوزه در شرایط خشکسالیهای جاری کشور؛ اقتصاد محلی مراتع؛ دیمزارها و روستاها را رونق بخشید؛ بر ضرورت توجه ملی به گیاهان دارویی اندمیک کشور و حفظ ذخایر ژنتیکی تاکید کرد.
این استاد دانشگاه ضمن اشاره به ارزش افزوده گیاهان دارویی، گفت: باریجه و آنقوزه در زمره گیاهانی است که نیاز به آب چندانی نداشته و به لحاظ خواص دارویی صمغ و شیرابه و کاربرد صنعتی آن؛ بازار فروش و تجارت قابل توجه جهانی داشته و از اقلام صادراتی ایران و برخی کشورهای منطقه به کشورهای اروپایی است.