مراکز خدمات جهاد کشاورزی سرپنجه ها و نقطه قوت جهاد کشاورزی /نشست کارگروه ساماندهی مراکز خدمات جهاد کشاورزی برگزارشد
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال وبختیاری در نشست کارگروه ساماندهی مراکز خدمات جهاد کشاورزی، گفت: سازمان جهاد کشاورزی گسترده ترین ساختار اداری در شهرستانها را دارد واین چالاکی، پرکاری، ارتباط گسترده با مردم و نفوذ در لایه های اجتماعی که مراکز جهاد کشاورزی ما در دهستان ها و بخش ها دارند نقطه قوت ما نسبت به مابقی دستگاه های سازمانی استان است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی وبه نقل از سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال وبختیاری،دکتر حسین برزگر،با اشاره به فعالیت 29 مرکز خدمات جهاد کشاورزی در شهرستانها، گفت:سر پنجه های وزارت جهاد کشاورزی، مراکز خدمات جهاد کشاورزی هستند، مراکز خدمات جهاد کشاورزی نقطه قوت وزارت جهاد کشاورزی هستند و در ارتباط مستقیم با کشاورزان هستند و هر جریان سازی وانتقال دانش روز دنیا در بخش کشاورزی از طریق این مراکز خدمات در کمترین سرعت انجام می شود.
وی، اظهارکرد: یکی ازاهداف انقلاب اسلامی خدمت رسانی بصورت مستقیم و در پایین ترین سطح به مردم است که وزارت جهاد کشاورزی از طریق مراکز خدمات جهاد کشاورزی تا پایین ترین لایه وسطح در بین مردم می باشد.
برزگر ادامه داد: هماهنگی با مراکز غیر دولتی ونظارت برکار این مراکز از مسئولیت های اصلی مراکز خدمات جهاد کشاورزی است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان، بر تقویت این مراکز به عنوان سرپنجههای تولید در افزایش بهرهوری و دستیابی به امنیت غذایی تاکید کرد وادامه داد مهم تر از بحث تجهیز مراکز خدمات به امکانات،دادن جایگاه قانونی مورد نیاز در ساختار وفرایند اداری است.
وی،با اشاره به اینکه، برای پیشبرد بهتر اهداف بخش کشاورزی باید از ظرفیتهای موجود در بخش و همچنین از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم،افزود: یکی از مهم ترین وظیفه مراکز خدمات جهاد کشاورزی ارتباط وهماهنگی با مراکز غیر دولتی و نظارت دقیق برنحوه عملکرد مراکز غیر دولتی می باشد.
وی، یکی از مهمترین ماموریت مراکز جهاد دهستانها را امر بهرهوری دانست و گفت: ما متولی امنیت غذایی و افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی هستیم، بنابراین فرماندهی مراکز خدمات جهاد کشاورزی نیز باید در دست ما باشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: مراکز جهاد کشاورزی باید بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و دیده شوند و بدین منظور در نظر گرفتن مسایل انگیزشی به کارکنان این مراکز خدمات میتواند در تشویق آنها به انجام امور کمکرسان باشد.
گفتنی است؛ شناسایی استعدادها و ظرفیتهای موجود در توسعه بخش کشاورزی،بررسی، شناسایی و ارائه طریق جهت رفع تنگناها و مشکلات موجود،برنامه ریزی و راهبری بخش غیر دولتی در اجرای طرحها و پروژه ها،نظارت مستمر بر عملکرد تشکلها و بخش غیردولتی،مدیریت روند ارائه یافته های نوین به بهره برداران،برنامه ریزی به منظور جلب مشارکت عمومی در راستای پیشبرد امور بخش کشاورزی،مدیریت بر استقرار و بهره برداری از شبکه دانش واطلاعات بخش کشاورزی،ساماندهی بازارها و شبکه توزیع محلی،پایش مستمر و نظارت بر مالکیت و بهره برداری از عرصه های اراضی،بررسی صلاحیت، جذب و ساماندهی پیمانکاران بخش خصوصی،پایش مستمر و نظارت بر سلامت منابع گیاهی موجود، پایش مستمر روند حفظ ، احیاء و بهره برداری از منابع پایه(آب و خاک) از مهم ترین وظایف مراکز خدمات جهاد کشاورزی می باشد.