رئیس ایستگاه تحقیقات انگور ملایر:
تولید ۴۰ رقم انگور تجاری در ایستگاه تحقیقات انگور ملایر
رئیس ایستگاه تحقیقات انگور ملایر با اشاره به اینکه ۲ هزار و ۵۰۹ مترمربع گلخانه تولید نهال در ایستگاه تحقیقات انگور وجود دارد، گفت: در حال حاضر بالغ بر ۱۰۰ رقم انگور در کلکسیون باغ مادری این ایستگاه وجود دارد که تولید ۴۰ رقم تجاری داخلی و خارجی را در دستور کار داریم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از سازمان تات؛ «علیرضا براتیجورابی» اظهار کرد: با توجه به اهمیت بالای انگور در استان همدان به ویژه شهرستان ملایر که منبع درآمد قسمت اعظم کشاروزان است، ایستگاه تحقیقات انگور زیر نظر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سال ۱۳۸۵ در مساحت حدود پنج هکتار در اراضی روستای رضوانکده و در نهالستان قدس تاسیس شد.
وی با بیان اینکه کلکسیون باغ مادری ایستگاه تحقیقات انگور دارای حدود ۸۰ رقم انگور داخلی و خارجی است، افزود: این ارقام از مراکز تحقیقاتی کل کشور و بخش تحقیقات باغبانی موسسه اصلاح و تهیه بذر نهال کرج به این ایستگاه آورده شد و سطح باغ مادری انگور آن حدود یک و نیم هکتار با سیستم تربیت ایستاده و آبیاری تحت فشار قطرهای است.
رئیس ایستگاه تحقیقات انگور ملایر با اشاره به اینکه حدود ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع گلخانه تولید نهال در محل این ایستگاه موجود است، از مهمترین اهداف ایستگاه تحقیقات انگور ملایر به شناسایی و جمعآوری ارقام مختلف انگور دارای صفات کمی و کیفی برتر، تولید نهال انگور لیبلدار و شناسهدار و توزیع بین متقاضیان، برگزاری کلاسهای ترویجی و آموزشی و انتقال یافتههای علمی به متقاضیان عنوان کرد.
براتی خاطرنشان کرد: در راستای سیاست های وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر توسعه و ترویج ارقام تازهخوری، در اسفندماه سال ۱۳۹۸ از پردیس دانشگاه تهران هشت رقم انگور اصلاح شده داخلی جدید به ایستگاه وارد کردیم که شامل ارقام الماس، رخشا، زرین، صائب، پردیس، یاقوت کبود، سروش و عقیق است و در کلکسیون باغ مادری ایستگاه کشت شد که از مهمترین ویژگیهای آنها بیدانه زودرس، کیفیت بالا و بازارپسندی است و میتواند بازار خوبی را برای کشاورزان ایجاد کند.
وی از دیگر اقدامات و اهداف مهم ما تولید سالانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار اصله نهال گلدانی از ارقام انگور داخلی و خارجی دارای صفات برتر کمی و کیفی عنوان کرد و گفت: پایههای "اسپوتا" و "ناظمیه" را از مرکز تحقیقات کشاورزی ارومیه با هماهنگی جهاد کشاورزی استان همدان به این ایستگاه وارد و در کلکسیون باغ مادری کشت کردیم که مقاوم به بیماری سرطان طوقه هستند.
رئیس ایستگاه تحقیقات انگور ملایر ادامه داد: هدف ما از وارد کردن این ارقام این بود که این پایهها که دارای صفات مقاوم به بیماری سرطان طوقه و همچنین تحمل بالای آهک خاک هستند، بتوانیم نهالهای پایه پیوندی از این پایهها تولید کنیم و ارقام مختلف انگور را روی این پایهها پیوند زده و به کشاورزان ارائه دهیم تا با سرطان طوقه و آهک خاک مبارزه و کنترل کنیم.
براتی از دیگر اقدامات به همکاری ایستگاه تحقیقات انگور با سازمان جهاد کشاورزی استان و مدیریت جهاد کشاورزی ملایر در جهت اجرای طرح فراز باغهای انگور اشاره و بیان کرد: از زمان اجرا تاکنون حدود ۲۰۰ هکتار طرح فراز به مرحله اجرا رسیده است.
وی همچنین اجرای طرحهای تحقیقاتی در زمینههای مختلف انگور به ویژه سرشاخهکاری باغهای قدیمی با ارقام جدید تجاری، طرح تغذیه باغهای انگور، بررسی آفت "زنجره مو" و راه کنترل و مبارزه با آن، بررسی بیماری "سرطان طوقه" و سفیدک سطحی در ۲۲ رقم انگور داخلی و خارجی را از دیگر اقدامات ایستگاه تحقیقات انگور برشمرد.
رئیس ایستگاه تحقیقات انگور ملایر گفت: از زمانی که این ایستگاه شروع به کار کرد، ۱۴ رقم انگور داشت که از مراکز تحقیقاتی همچون ارومیه، رزقان فارس و ایستگاه درجه یک تاکستان قزوین ارقام را توسعه دادیم و به بالای ۱۰۰ رقم رساندیم که حدود ۴۰ رقم انگور تاپ تجاری در این ایستگاه تولید شده و با لیبل و شناسه بین متقاضیان ارایه میشود.
به گفته براتی؛ هزار و ۲۰۰ ژنوتیپ انگور و ۸۰۰ رقم انگور وجود دارد که همه اینها حالت تجاری و مصرفی ندارند و دارای حالت وحشی و کیفیت پایینی هستند که از بین تمام این ارقام تاکنون ایستگاه تحقیقات انگور ملایر ۴۰ رقم را مناسب استان همدان دیده که تولید و بین کشاورزان توزیع میشود.
او به کشاورزان توصیه کرد: برای کشت ارقام جدید تازهخوری میتوانند به محل ایستگاه مراجعه کرده و درخواست خود را ارائه دهند با توجه به منطقه و هدف کشت، رقم انگور مشخص و خرید انجام شود و با مراجعه به بخش باغبانی شهر خودشان، یارانه نهال را تحویل گیرند که در اراضی شیبدار، بخش باغبانی به کشت انگور یارانه میدهد و در بخش دیم نهال به صورت رایگان تحویل میشود.
رئیس ایستگاه تحقیقات انگور ملایر تاکید کرد: پس از درخواست کشاورزان، ما منطقه کشت را شناسایی و براساس آن جهت وزش باد، بافت خاک و میزان آب و هدف کشت، رقم انگور را برای کشت پیشنهاد میدهیم و کشاورزان براساس هدف کشت خود که ممکن است تازهخوری، خشکباری و یا فرآوری باشد، رقم انگور را انتخاب میکنند.