پوشش‌هاي خوراكي از مواد سلولوزي به منظور افزايش ماندگاري محصولات كشاورزي تهيه مي شود
1386/11/30

وزير جهاد كشاورزي با بيان اينكه مراقبت‌هاي پس از برداشت و بويژه بسته‌بندي مناسب نقش مهم و اساسي در حفظ ، نگهداري، افزايش ماندگاري و كاهش ضايعات كمي و كيفي محصولات كشاورزي دارند، افزود: در اين ميان بسته‌بندي مناسب ميوه‌جات و سبزيجات به دليل مصرف تازه‌خوري، قابليت پايين انبارداري و فسادپذيري بالا از اهميت ويژه‌يي برخوردار است.

به گزارش خبرنگار (ايسنا)، مهندس محمدرضا اسكندري اظهار كرد: عمده بسته‌بندي‌هاي محصولات كشاورزي از جنس پلاستيكي بوده كه با استفاده از منابع با ارزش تجديدنشدني و غيرقابل تجزيه و برگشت تهيه شده و مشكلات زيست محيطي زيادي نيز به همراه دارند.

وي با بيان آنكه طي ساليان اخير كاربرد مواد بسته‌بندي زيست تخريب‌پذير به منظور افزايش ماندگاري و بهبود كيفيت مواد غذايي مورد توجه زيادي قرار گرفته‌اند، افزود: فيلم‌ها و پوشش‌هاي خوراكي به ‌صورت لايه محافظتي بر سطح ميوه‌ها و سبزي‌ قرار مي‌گيرند و همانند بسته‌بندي‌هاي با اتمسفر اصلاح شده عمل مي‌كنند.

مهندس اسكندري ادامه داد: سلولوز يكي از فراوان‌ترين و ارزان‌ترين منابع گياهي تجديدپذير است كه به عنوان زائدات كشاورزي (تفاله چغندر قند، كنجاله دانه‌هاي روغني و ...) محسوب مي‌شود و مشتقات سلولز خصوصيات تشكيل فيلم بسيار خوبي دارند و در سال‌هاي اخير كاربرد فيلم‌هاي خوراكي در بسته‌بندي مواد غذايي مورد توجه قرار گرفته است.

وزير جهاد كشاورزي با اشاره به خواص عملكرد اين پوشش‌ها گفت: محافظت محصول در برابر نفوذ گازها و بخار آب، كاهش افت رطوبت و وزن محصول، كاهش جذب اكسيژن و متعاقبا ميزان تنفس محصول، افزايش ماندگاري ميوه‌ها به‌ويژه سيب، هلو و شليل، مركبات و صيفي‌جات، افزايش مقاومت به ضربه‌پذيري و محافظت فيزيكي محصولات خصوصا حين حمل و نقل، شفاف بودن و عدم تاثير منفي بر ظاهر (رنگ، بافت و اندازه) محصول، عدم تاثير منفي رواني بر روي مصرف‌كننده با توجه به حفظ تعادل مشخصات ظاهري (رنگ- سايز) و تجزيه‌پذيري و قابليت برگشت به طبيعت از خواص اين پوشش‌ها هستند.

وي ادامه داد: طي پژوهش انجام شده، فيلم خوراكي از سلولز با اندازه‌گيري خواص مكانيكي و فيزيكي، پارامترهاي موثر در فرمولاسيون تعيين و اثر پوشش سلولزي به عمر انباري و كيفيت چند محصول باغي استراتژيك در طول مدت نگهداري بررسي و تهيه شد.

مهندس اسكندري افزود: هزينه كلي در سطح آزمايشگاهي براي تهيه يك ليتر از محلول متيل سلولز براي پوشش‌دهي به‌طور تقريبي 16 هزار ريال بود كه بسته‌ به اندازه و نوع ميوه، هر ليتر آن به‌طور متوسط براي پوشش‌دهي 10 تا 15 كيلوگرم ميوه كافي بوده و از اين نظر با واكس‌هاي خارجي موجود در بازار قابل رقابت است.

وزير جهادكشاورزي تاكيد كرد: در صورت تهيه تجاري در مقياس بزرگ اين هزينه اوليه تا 50 درصد كاهش خواهد يافت.

وي با اشاره به اينكه نتايج اوليه نشان داده كه پوشش متيل سلولزي ميزان كاهش وزن، (افت آب) ميوه و شليل در سردخانه را تا دو برابر كاهش داده و باعث افزايش سختي و آبدار شدن ميوه مي‌شود و از گسترش قهوه‌اي شدن و پوكي بافت ميوه شليل در مدت نگهداري جلوگيري كرده است، اضافه كرد: به‌طور كلي كاربرد اين نوع پوشش‌ها در ميوه‌هاي هسته‌دار (كه عمر انباري كوتاهي داشته و نسبت به شرايط انبار بسيار حساس‌اند) ضايعات انباري و افت وزن را در مرحله انبارداري تا 50 درصد كاهش مي‌دهد.

به گفته مهندس اسكندري يكي ديگر از مزاياي اين نوع پوشش آن است كه مي‌توان دماي نگهداري ميوه را افزايش داد و بدين ترتيب هزينه‌هاي سرد كردن و انبارداري ميوه كاهش مي‌يابد.

وزير جهاد كشاورزي كاهش ضايعات محصولات كشاورزي، افزايش زمان انبارداري و نگهداري و كاهش آلودگي محيط زيست را از اهداف اين طرح عنوان كرد و گفت: استفاده از تكنولوژي‌هاي نوين در بسته‌بندي‌ محصولات كشاورزي، قابليت نگهداري محصول بسته‌بندي در دماي معمولي و حفظ خصوصيات حسي و كيفي محصول نيز برخي ديگر از اهداف اين طرح است.

وي در پايان خاطرنشان كرد: بهينه‌سازي روش‌هاي نگهداري و بسته‌بندي محصولات باغي و سبزي و صيفي، كاهش ضايعات فرآورده‌هاي ملي باغي، سبزي و صيفي به‌ويژه در مرحله انبارداري تا 50 درصد، افزايش مدت نگهداري محصول به ميزان دو برابر، ارتقاء كيفيت و بهبود بازار پسندي محصولات بسته‌بندي شده برخي از نتايج و اثرات اقتصادي اين طرح به شمار مي‌روند.


اداره كل روابط عمومي وزارت جهاد كشاورزي
pr@maj.ir
pr@agri-jahad.org
www.pr.maj.ir

تعداد مشاهده خبر0 بار
تصاویر مرتبط


مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
 
آدرس پست الکترونیکی شما
   
توضیحات
 
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
 
وزارت جهاد کشاورزی
کلیه حقوق این سایت متعلق به وزارت جهاد کشاورزی می باشد
Powered by DorsaPortal